Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Що робити, коли міліція запитує інформацію

information34-300x280«МВС вимагає від “Свободи” відомості про економічне підґрунтя існування організації та її керівництва. Як повідомила прес-служба об’єднання, 24 січня 2011 року на ім’я голови Шполянської райорганізації “Свободи” В’ячеслава Кишінька було надіслано документ від райвідділу УМВС в Черкаській області. У документі зокрема сказано: “У зв’язку зі службовою необхідністю прошу Вас надати в нашу адресу повні анкетні дані, місця проживання, відомості про економічне підґрунтя для існування членів вашої організації та керівництва”. Документ підписаний в.о. начальника Шполянського районного відділу міліції Перстюком» – про таку подію поінформувала 29 січня 2010 року «Українська правда» у матеріалі «Свобода» скаржиться, що міліція цікавиться її грошима».

Дійсно, останнім часом ми спостерігаємо, як зростають апетити правоохоронного відомства у бажанні отримати інформацію, у тому числі персональну і конфіденційну, щодо окремих громадян і груп населення. Збір даних про членів опозиційних політичних сил, учасників акцій протесту і навіть про ВІЛ-інфікованих – така активність МВС насторожує і викликає занепокоєння, оскільки всі ми розуміємо для чого збирається інформація і яким чином силові структури мають наміри її використовувати. Бажання влади знати все і про всіх – ознака тоталітаризму і пояснення Міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова «Це люди, про яких ми повинні знати… Ми не будемо її оприлюднювати, вона нам потрібна для роботи у відношенні цих людей» краще тому підтвердження.

Якщо Ви не бажаєте, щоби відносно Вас «робила» міліція, необхідно грамотно і виважено ставитись до надання відповідей у правоохоронні структури на їх запити про отримання інформації. Про що слід знати і на що звернути увагу у випадку, коли на адресу Вашої організації надійшов такий запит.
По-перше – він повинен бути оформлений на бланку підрозділу міліції із обов’язковим зазначенням у кутовому штампі вихідного номеру та дати написання. Особливу увагу необхідно звернути на повне зазначення найменування посади, прізвища та ініціалів уповноваженої особи, яка підписала запит. Якщо біля надрукованої у запиті посади від руки приписано «за» або взагалі поставлено якусь незрозумілу риску – запит можливо визнати не дійсним, оскільки його повинна підписати саме та уповноважена особа, посада і прізвище якої вказано у запиті. Такі випадки у міліції не рідкість і часто запити про надання інформації замість керівників управлінь або райвідділів міліції підписують слідчі або оперативні співробітники. Не зазначення фактичної посади особи, її прізвища та ініціалів є грубим порушенням пунктів 2.23.11 та 2.23.12. Інструкції з оформлення документів у системі МВС України (затверджена наказом МВС від 20.01.2004 №55).
По-друге – зверніть увагу, яким чином міліція обґрунтовує необхідність отримання від Вас інформації. У запиті повинно бути посилання не просто на нормативно-правовий акт, а на його конкретну статтю та пункт, згідно якого Ви зобов’язані надавати інформацію. Неконкретні формулювання, на кшталт написаного керівником Шполянського райвідділу міліції загадкового «У зв’язку з службовою необхідністю», до уваги взагалі не приймаються.
Найчастіше міліція у запитах посилається на статтю 11 Закону України «Про міліцію». Необхідно знати, що вказана стаття визначає загальні права міліції при виконанні покладених на неї обов’язків і складається з 31 пункту, а тому у запиті повинно вказуватись не тільки стаття, а і відповідний пункт, який обумовлює підстави для надання інформації. Пункт 17 статті 11 Закону України «Про міліцію» вказує, що міліції надається право «одержувати безперешкодно і безплатно від підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та об’єднань громадян на письмовий запит відомості (в тому числі й ті, що становлять комерційну та банківську таємницю), необхідні у справах про злочини, що знаходяться у провадженні міліції». Звертаємо увагу на формулювання «у справах про злочини, що знаходяться у провадженні міліції», а тому у запиті мусить бути вказаний номер та дата порушення кримінальної справи, а також яким органом здійснюється провадження. Враховуючи те, що міліція вимагає надання необхідної для розслідування злочину інформації саме від Вас, то, в свою чергу, Ви теж маєте право знати, стосовно кого порушена кримінальна справа та який злочин був скоєний. За цими даними можна самому звернутись з письмовим запитом до міліції.

Іноді правоохоронці у запиті посилаються на статтю 97 Кримінально-процесуального кодексу, у який вказується «коли необхідно перевірити заяву або повідомлення про злочин до порушення справи, така перевірка здійснюється прокурором, слідчим або органом дізнання в строк не більше 10 днів шляхом відбирання пояснень від окремих громадян чи посадових осіб або витребування необхідних документів». Звертаємо увагу на формулювання «коли необхідно перевірити заяву або повідомлення про злочин», а тому вимагаємо від міліції зазначити у запиті коли і за яким номером заява чи повідомлення про злочин були зареєстровані райвідділом у журналі реєстрації заяв і повідомлень, а також про який злочин ця заява повідомляє.

Крім цього, при посиланні у запиті на статтю 97 КПК, можливо направити копію запита міліції до місцевої прокуратури з вимогою провести перевірку і встановити, чи дійсно правоохоронцями була зареєстрована така заява і якщо так, то чи дійсно вона є повідомленням про злочин. Але при цьому не забудьте одразу проінформувати міліцію про те, що Ви направили їх запит для перевірки в органи прокуратури і після підтвердження нею законності зазначених у запиті підстав, обов’язково надасте запитувану інформацію.

Можливість затребувати інформацію міліції надає також Закон України «Про оперативно-розшукову діяльність», пункт 4 статті 8 якого надає право оперативним підрозділам для виконання завдань оперативно-розшукової діяльності «з дозволу суду витребувати документи та дані, що характеризують діяльність підприємств, установ, організацій, а також життя окремих осіб, підозрюваних у підготовці або вчиненні злочину, джерело та розміри їх доходів». Тут зайві коментарі не потрібні – «з дозволу суду» і не інакше. Крім цього, запитування міліцією таких даних можливо розцінити як факт безпідставного підозрювання Вас або Ваших колег у підготовці або вчиненні злочину, а тому подібний запит міліції можливо направити до прокуратури з проханням провести відповідну перевірку та захистити Ваші права. І знову не забудьте своєчасно проінформувати про це міліцію, одночасно запевнивши правоохоронців у тому, що у випадку визнання прокуратурою направлення ними подібного запиту законним, Ви обов’язково направите у міліцію запитувану інформацію.
Крім цього, згідно статті 9 того ж Закону «Про оперативно-розшукову діяльність», Ви маєте право звернутись до керівника міліції з оскарженням запиту та повідомити про те, що вважаєте направлений Вам і подібним чином оформлений запит грубим порушенням своїх прав та зажадати надання Вам письмового пояснення про причини порушення Ваших прав міліцією при здійсненні оперативно-розшукової діяльності.

І наостанок – на будь-який запит міліції необхідно відповідати офіційним листом. Якщо такий запит складений з порушеннями, у відповіді обов’язково повідомити, що задовольнити вимоги міліції про надання інформації Ви не можете через допущену правоохоронцями недбалість при підготовці запиту або не зазначення конкретних підстав для надання їм запитуваної інформації. Одночасно з посиланням на положення нормативно-правових документів, вказати, які саме вимоги висуваються законодавством до оформлення міліцейського запиту та зазначити, що інформацію органам правопорядку буде надано лише за умови виконання цих вимог у повному обсязі.
Якщо запит оформлений без порушень, запитувану міліцією інформацію необхідно надати, а інакше можливо проведення обшуку і виїмки документів. Проте надавати необхідно лише ту інформацію, яку запитують правоохоронці і обов’язкова наявність якої в організації передбачена її статутними документами. Так, наприклад, Шполянський райвідділ міліції запросив відомості про «повні анкетні дані, місця проживання членів організації» не роз’яснивши, що конкретно мається на увазі під таким формулюванням. У такому випадку можливо надати лише прізвище, ім’я та по-батькові членів організації, без зазначення дат та місць їх народження. Фраза «надати відомості про економічне підґрунтя для існування членів організації та керівництва» вірогідно просто дослівно переписана з направленої на місця вказівки вищестоящого міліцейського органу про проведення перевірок діяльності політичного об’єднання «Свобода» і також не містить будь-якої конкретики про те, які саме дані потрібні міліції – розмір зарплати, наявність рахунку у банку тощо. Тут можливо надання відповіді на зразок «запитувану інформацію надати не можемо, оскільки уставними документами районного об’єднання «Свобода» збір інформації про економічне підґрунтя існування членів організації та керівництва не передбачається».

Володимир Батчаєв, 
Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Поділитися

Інші новини