Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

У Чигирині роми та місцева влада обговорили шляхи реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської меншини

03

Чи допоможе у вирішенні проблем ромів національна «Стратегія захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року»? Що необхідно зробити, щоби вона ефективно запрацювала у регіонах, а не стала ще одним суто декларативним документом? Саме цим питанням була присвячена робоча зустріч активістів громадських організацій та  ромської спільноти Чигиринського району з місцевою владою.

У зустрічі, ініціатором якої виступила стала ГО «Альянс ромен Черкащини» (керівник Петро Бурлаченко),  прийняли участь Регіональний координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини Олена Фюдр, член Асоціації українських моніторів дотримання прав людини Володимир Батчаєв, представники ГО «Народна довіра Черкащини» Олександр Дармостук та ГО «Рома» Дмитро Крикуненко.

Від органів влади до заходу долучилися заступник голови районної ради Валерій Невгоденко, керівник апарату райдержадміністрації Тетяна Кейт, інші представники Чигиринської міської ради, посадові особи зацікавлених підрозділів райдержадміністрації та служб району.

Важливим результатом обговорення стало прийняття рішення про створення робочої групи з розробки регіональної Програми захисту прав ромів Чигиринського району, яку очолить керівник відділу внутрішньої політики Ірина Котолуп. До складу групи також увійшли місцеві ромські активісти, які будуть здійснювати збір інформації про злободенні питання, що турбують ромську громаду.

Ідею створення групи активно підтримала директор Чигиринського районного центру зайнятості Світлана Коршунова, яка, у межах своєї компетенції, пообіцяла надання сприяння у вирішенні проблем ромів

В свою чергу, Олена Фюдр підкреслила, що забезпечення дотримання прав національних меншин традиційно є одним з пріоритетів діяльності Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини та  наголосила на важливості підтримки владою ромів на місцях, оскільки це в значній мірі сприятиме покращенню рівня їх правової захищеності.

Слід зазначити, що проект Програми захисту прав національних меншин був розроблений відділом внутрішньої політики спільно з Громадською радою в Золотоніському районі Черкаської області. А отже присутні змогли наочно переконатися у дієвості співпраці влади з громадськими організаціями, які мають практичний досвід роботи з національними меншинами і можуть суттєво допомогти державним органам у якнайшвидшій інтеграції ромів в українське суспільство.

По закінченню зустрічі, регіональним координатором Уповноваженого ВРУ з прав людини Оленою Фюдр та представником Асоціації УМДПЛ Володимиром Батчаєвим був проведений особистий прийом присутніх ромів, які отримали кваліфіковані консультації, в тому числі з питань соціального захисту, взаємин з правоохоронними органами тощо.

Захід було реалізовано за підтримки МФ «Відродження» в рамках реалізації проекту з моніторингу дотримання прав ромів в місцях компактного проживання Черкаської області.

????????????????????

56

Поділитися

Інші новини