Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Айсберг в океані реформ: експерти презентували результати моніторингу Національної стратегії у сфері прав людини

Два роки тому Асоціація УМДПЛ, з-поміж інших громадських організацій та формувань, долучилась до Громадської платформи моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини. У межах спільної роботи організація взяла на себе зобов’язання системного моніторингу виконання відповідальними органами влади Плану дій до Національної стратегії у сфері прав людини, про що регулярно звітує під час тематичних публічних заходів.

5 вересня 2017 року у Києві під час презентації результатів аналізу імплементації Стратегії Іван Юрчик, експерт Асоціації УМДПЛ, окреслив окремі аспекти забезпечення ефективного розслідування злочинів, пов’язаних із катуваннями, жорстоким, нелюдським або таким, що принижує гідність, поводженням чи покаранням.

21272107_1877907788892448_7203643789612435416_n

«Вкрай незначна кількість судових рішень щодо злочинів катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання, свідчить про системність зазначених проблем», зазначив Іван Юрчик.

Експерт наголосив на основних загрозах виконання пунктів Плану дій, спрямованих забезпечити ефективне розслідування випадків жорстокого поводження та інших випадків неналежного поводження з боку працівників правоохоронних органів. Йдеться про створення Державного бюро розслідувань, ефективність роботи якого ставиться під сумнів ще до його створення.

Нагадуємо, що слідчі цього новоствореного органу будуть розслідувати всі злочини (крім тяжких корупційних), вчинені будь-яким правоохоронцем, включно із детективом НАБУ. Йдеться, зокрема, про зловживання службовим становищем, катування, дорожньо-транспортні пригоди, що призвели до тяжких наслідків.

«Однак процес супроводжується прямими порушеннями вимог законодавства, що може перешкодити своєчасному та прозорому формуванню ДБР. Так, двоє членів комісії не змогли підтвердити наявності у них вищої юридичної освіти, що є обов’язковою вимогою закону для членів комісії. Їх участь у проведенні співбесід та подальшому прийнятті рішень ставитиме під сумнів легітимність усього процесу призначення керівництва ДБР», – констатував Іван Юрчик.

Відповідно до інформації наданої Міністерством юстиції законопроект щодо створення незалежного органу, виключною компетенцією якого буде розслідування випадків жорстокого поводження та інших випадків неналежного поводження з боку працівників правоохоронних органів, переданий на розгляд Кабінету Міністрів України. Його зміст залишається невідомим для громадськості. Водночас Державне бюро розслідувань досі не запрацювало, оскільки для його формування необхідно обрати директора та його заступників, конкурс на заміщення посад яких триває вже майже рік.

«Ситуацію ускладнює те, що завершення конкурсу на ці посади не гарантує запуску ДБР. Після цього потрібно буде відібрати весь персонал органу», – сказав правозахисник.

Експерт також вважає, що на заваді запуску та ефективній роботі цього органу стало рішення правоохоронного комітету про відхилення законопроекту №6430, яким пропонувались зміни до Закону про ДБР. Існує низка проблем із нормативним регулюванням та організацією конкурсу на посади Директора ДБР та його заступників, зокрема щодо тестування на поліграфі.

ЗАВАНТАЖИТИ ТЕМАТИЧНИЙ ЗВІТ У ФОРМАТІ PDF

21433035_1877907822225778_7592334679382226499_n

Планом дій Національної стратегії, зокрема, передбачалась розробка законопроектів для приведення національного законодавства щодо катувань та неналежного поводження у відповідність із міжнародними стандартами.

«За даними Міністерства юстиції України, усі законопроекти, спрямовані на реалізацію зазначених положень, передані на розгляд Кабінету Міністрів України. Проте їх зміст залишається невідомим громадськості. На нашу думку, доречним було б включити представників правозахисних організацій до робочих груп з підготовки цих законопроектів», – запропонував рішення Іван Юрчик.

Крім того, експерт визначив проблемні питання та конкретні складові нормативного вдосконалення процедури дисциплінарного розслідування за скаргами громадян.

За результатами обговорення учасники висловили сподівання, що привернення суспільної уваги до реалізації Національної стратегії у сфері прав людини сприятиме прискоренню прийняття необхідних нормативно-правових актів та вжиття Урядом відповідних заходів з метою поліпшення ситуації в окреслених сферах.

Тематичний звіт за результатами моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини підготовлений за матеріалами Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, Консультативної місії Європейського Союзу та Української Гельсінської спілки з прав людини.

ЗАВАНТАЖИТИ ТЕМАТИЧНИЙ ЗВІТ У ФОРМАТІ PDF

Детальніше про зазначені проблеми у сфері органів правопорядку йтиметься у другому виданні Інформаційного бюлетеня Експертної групи “Поліція під контролем” про реформу органів правопорядку в Україні. Підписатися на бюлетень можна за посиланням.

Фото: Микола Мирний, Центр інформації про права людини

Поділитися

Інші новини