Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Асоціація УМДПЛ презентувала парламентарям ресурси для ефективної законодавчої роботи

Під час «Інформаційного ярмарку-2017» депутати, їх помічники та працівники Апарату Верховної Ради України дізналися про результати діяльності Асоціації УМДПЛ, можливості для співпраці та наявні ресурси для підвищення ефективності законодавчої роботи українського парламенту. Виставка-ярмарок, що відбувалася 16-17 травня 2017 року у сесійній частині Верховної Ради України, була організована Програмою USAID РАДА та Апаратом Верховної Ради України.

Захід проводиться щороку з метою представити парламентарям наявні ресурси українських організацій, проектів та програм міжнародної технічної допомоги. Цього року у ярмарку взяли участь більше 50 організацій та проектів, які вже співпрацюють з парламентом у різних сферах або готові до такої співпраці.

«Зараз так багато всього відбувається навколо, що важко все відстежити. Ця виставка – чудова для цього нагода. Це як система «єдине вікно», що може допомогти здійснювати вашу роботу ефективніше. Сподіваюся, що люди, з якими ви сьогодні спілкуватиметеся, проекти, про які ви дізнаєтеся, принесуть вам багато нового», – зазначила посол США в Україні Марі Йованович під час вітальної промови до гостей та учасників виставки.

Представники Асоціації УМДПЛ розповіли парламентарям про свої 6 програм та ініціатив:  Експертна група «Поліція під контролем»; «Права людини за ґратами»; Моніторингова кампанія «Поліція під контролем»; «Просвітництво»; творча студія «Real Stories Production»; Інтернет-альманах «Антидот».

Асоціація УМДПЛ має багаторічний досвід роботи в галузі моніторингу дотримання прав людини, а також власний пул експертів, які беруть участь у роботі консультативно-дорадчих органів та міжвідомчих експертних груп. Експерти Асоціації беруть участь у розробці численних змін до нормативно-правових актів, що регулюють діяльність правоохоронних органів та є співавторами законопроектів, розробниками низки тренінгів, майстер-класів, посібників, аналітично-методичних матеріалів, науково-практичних видань тощо.

085A0270 - копия

«Системні проблеми в поліції залишаються не лише на рівні законодавчої бази, яку Верховна Рада у змозі удосконалювати. Вони також є на рівні правозастосування рядовими поліцейськими. Нам важливо інформувати корпус народних обранців, щоб вони приймали рішення у правоохоронній сфері на основі досліджень, зважаючи на права людини», – cказав Сергій Баглай, аналітик Експертної групи «Поліція під контролем».

Аналітичні та незалежні експертні дослідження стану дотримання прав людини в діяльності української поліції також можуть бути корисними парламентарям для наукової діяльності. Йдеться про науково-практичні видання «Права людини в діяльності української поліції – 2016» та «Оцінка ефективності роботи поліції в Україні: від “палиць” до нової системи (на прикладі органів досуд. розслідування)».

Крім того, наявні видання Асоціації УМДПЛ можуть посприяти належному інформуванню громадян про основи діяльності персоналу державних органів та вирішенню різноманітних ситуацій під час комунікації з ними. Так, завдяки виданню «Пенітенціарна система та права людини» ув’язнені, засуджені, їх близькі та родичі тощо дізнаються про основи діяльності органів та установ Державної кримінально-виконавчої служби України.

085A0222 - копия

«На основі багаторічного досвіду моніторингу дотримання прав людини в пенітенціарних установах ми розробили новий практичний посібник «Пенітенціарна система та права людини» з питань порядку виконання кримінальних покарань та утримання під вартою. Презентація посібника та мобільного додатка для смартфонів відбудеться протягом місяця за сприяння Міністерством юстиції України», – розповів Олександр Федорук, керівник програми «Права людини за ґратами».

На виставці також були представлені практичні ресурси, розроблені у рамках програми «Просвітництво» з метою підвищення рівня правової освіти та свідомості громадян. Ознайомитися та завантажити мобільний додаток «Поліція під контролем»,  інфографіку та практичні порадники про основи спілкування з поліцією можна за посиланням.

Фото: Ксенія Кравцова

Поділитися

Інші новини