Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Асоціація УМДПЛ розпочала роботу над документальним фільмом “Життя у в’язниці”

Життя у в’язниці” – назва нового документального фільму, зйомки першої серії якого минулого тижня розпочала Асоціація УМДПЛ. Наразі творча команда Асоціації працює над монтажем фільму. Невдовзі відбудеться презентація.

13473918_1013250985410608_772269004_n

Зйомки фільму відбулись у межах програми “Права людини за ґратами”, яка запустила свій новий проект з робочою назвою “Життя у в’язниці”, що має просвітницьку мету – донести до широкого кола людей інформацію про діяльність установ виконання покарань, слідчих ізоляторів та життя осіб, які там перебувають. Проект є спільним продуктом програми “Права людини за ґратами”, яку реалізує Асоціація УМДПЛ, та творчого підрозділу Асоціації – студії “Real Stories Production”, які об’єднали свої ресурси для створення та випуску серії документальних фільмів під назвою: “Життя у в’язниці”. Цей медіапродукт створюється в умовах реального часу, за змістом покликаний об’єктивно та без прикрас розкрити особливості життя в’язниці.

009

Жанр документального кіно сам по собі вбачає формування логіки сюжету по мірі просування вглиб проблематики, що досліджується. Але наша задача, окрім винесення проблематики на суспільне обговорення, полягає в створенні справедливого іміджу пенітенціарної системи, а також просвітницькій та дорадчій діяльності” – розповідає режисер фільму Ксенія Кравцова.

Асоціація УМДПЛ звернулась до Управління ДПтС України в Сумській області з ініціативою про участь у цьому проекті та провести зйомки першої серії документально-пізнавального фільму “Життя у в’язниці” на базі Роменської виправної колонії (№ 56) та Сумського слідчого ізолятора.006

Авторський колектив у складі виконавчого директора Асоціації УМДПЛ Вадима Пивоварова, експерта Асоціації УМДПЛ Олександра Федорука, координатора по зв’язкам із громадськістю Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в Сумській області Ірини Білик, координатора по зв’язкам із громадськістю Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в Тернопільській області Володимира Шевченка протягом двох днів із великою наснагою працювали над зйомками фільму. Очолила знімальну групу — режисер Ксенія Кравцова.

01013451026_1013250862077287_537868791_n

Під час зйомок фільму відчувалася постійна зацікавленість до процесу, як з боку персоналу установ, так і з боку засуджених. В’язні охоче спілкувалися з знімальною групою та брали участь у постановочних епізодах” – розповідає Олександр Федорук, координатор проекту.

Розповіді в’язнів, які на власному досвіді випробували суворий тюремний побут, без сумніву зроблять фільм яскравим та цікавим глядачеві, а також відкриють інформацію, яка, скоріше за все, відрізнятиметься від поглядів працівників пенітенціарної системи та правозахисників. А також розвіють ілюзії тих молодих людей, які вважають, що життя у в’язниці сповнене романтики.

01313452946_906669806111113_436042763_o

Після численних інтерв’ю і дискусій, після відвідування реальних місць позбавлення волі та експертних коментарів, зібравши до купи весь матеріал, ми змонтуємо відео-продукт, який триматиме вас протягом 20 хвилин біля екрану. Чергуючи діаметральні погляди, нагнітаючи напругу, балансуючи між трагедією й курйозами, ми проведемо глядача крізь всю проблематику. Дозволяючи кожному зробити власні висновки з побаченого, ми підведемо риску й дозволимо собі систематизувати отриману інформацію і трансформувати її у низку порад і рекомендацій” – зазначає режисер фільму Ксенія Кравцова.

13457837_1013249145410792_1772003158_n

Працівники пенітенціарної системи часто асоціюються з тими, хто створюють обмеження і диктують умови, їх часто-густо обливають брудом і в’язні, і їхні родичі, але чим продиктовані ті чи інші кроки та рішення? З якими проблемами стикаються виконавці в системі? На різних рівнях – від рядових працівників до високих посадовців пенітенціарної служби. Як поводити себе працівнику системи в тій, чи іншій ситуації? Без сумніву, фільм надасть відповіді і на всі ці питання. То ж, чекайте незабаром на презентацію фільму та стежте за нашими анонсами.

Окрему подяку Асоціація УМДПЛ висловлює керівництву Управління ДПтС в Сумській області, зокрема заступнику начальника управління Олександру Поповичу, а також персоналу Роменської виправної колонії (№ 56) та Сумського слідчого ізолятора за особисту участь та сприяння зйомкам фільму.

Підготувала Тетяна Гончарук

Поділитися

Інші новини