Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Члени Асоціації УМДПЛ продовжують брати активну участь у моніторингових візитах у рамках НПМ

0Забезпечення прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при наданні психіатричної допомоги є предметом комплексного дослідження Уповноваженого ВРУ з прав людини.

З цією метою працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого, регіональний координатор Уповноваженого зі зв’язків із громадськістю у Черкаській області, член Асоціації УМДПЛ Володимир Батчаєв та громадські активісти здійснили моніторинговий візит до Черкаської обласної психіатричної лікарні у м. Сміла.

У дитячому відділенні під час візиту на лікуванні перебувало 25 дітей, у тому числі діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування. Зокрема, на лікуванні були діти, які проживають з опікунами, у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу за заявами законних представників (опікунів, матерів-виховательок тощо) інколи без направлення психіатра і згоди органу опіки та піклування. При цьому підставами для влаштування на лікування стали подекуди сумнівні заяви цих представників. Наприклад, опікун заявив про «сноходіння» та «сноговоріння» (які в стаціонарі не підтверджені) і втечу (як було встановлено, через страх покарання) свого підопічного. При цьому дитині відразу були призначені нейролептики.

Також при госпіталізації хлопчика, який має статус дитини-сироти і проживає в дитячому будинку, згода на госпіталізацію надана медичною сестрою цього закладу, яка не є законним представником цієї дитини. Лікують хлопчика не вперше, діагноз – «затримка психічного розвитку» і «педагогічна занедбаність», які стали наслідком відсутності контролю і турботи з боку дорослих.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про психіатричну допомогу» після досягнення 14 років діти надають згоду на госпіталізацію до психіатричної лікарні. Ці вимоги виконуються у дитячому відділенні психлікарні, але не поширюються на дітей-сиріт. Встановлено випадок відсутності згоди на добровільну госпіталізацію 15-річної дитини-сироти (оформлена згода опікуна) і рішення суду на примусову госпіталізацію.

Проблема забезпечення прав дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, при наданні психіатричної допомоги є предметом комплексного дослідження Уповноваженого з прав людини.

Під час моніторингового візиту відвідано й інші відділення психіатричної лікарні, зокрема інфекційне, протитуберкульозне, наркологічне, реанімаційне, геріатричні, сестринського нагляду тощо. Встановлено позитивні практики лікування пацієнтів.

Виявлені проблеми, недоліки і рекомендації щодо їх усунення будуть спрямовані Міністерству охорони здоров’я та Міністерству соціальної політики України.

Джерело:  http://www.ombudsman.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=3953:2014-08-15-09-50-09&catid=235:2013-03-12-12-33-02&Itemid=235

Поділитися

Інші новини