Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

В Києві зустрілись координатори міжнародного моніторингу поліції з п’яти країн

В лютому 2013 року в шести країнах пройшла міжнародна кампанія моніторингу поліції, в Україні її координувала Асоціація УМДПЛ. Організатори кампаній з України, Росії, Таджикистану, Молдови та Вірменії 11 березня 2013 року зустрілись в Києві для того, щоб підбити підсумки першого в своєму роді міжнародного моніторингу.

Презентація змістовних результатів моніторингу запланована на кінець березня. Зустріч координаторів же була присвячена оцінці ефективності кампанії, обміну досвідом в організації моніторингу, плануванню подальших активностей в сфері громадського контролю за діяльністю поліції.

Формат моніторингу передбачав використання волонтерами в усіх країнах анкети єдиного зразка, яка дозволяла перевірити поліцію кожної з країн на відповідність її міжнародним стандартам.

Нижче до вашої уваги пропонуються короткі підсумки проведення моніторингових кампаній в різних країнах.

Таджикистан

Моніторинг в Таджикистані координував Сергій Романов з Незалежного Центру захисту прав людини. Для Таджикистану досвід моніторингу діяльності міліції був новим і організатори моніторингу намагались максимально захистити людей від тих проблем, з якими вони можуть зіткнутись. Особливої уваги заслуговує той факт, що напередодні в Таджикистані відбулись вбивства працівників міліції і вони, в свою чергу, дуже агресивно реагували на громадських моніторів. Дії моніторів сприймались як збір інформації задля невідомих їм цілей, що насторожувало міліціонерів. Довелось пояснювати працівникам міліції, що таке громадський контроль і з якою метою він проводиться. Однак не вдалось уникнути випадків, коли громадських активістів виштовхували з районного відділення, погрожуючи автоматом.

Загалом Таджикистан зробив великий крок до відкритості роботи міліції в своїй країні і буде надалі брати участь як у міжнародних кампаніях моніторингу поліції, так і локальних кампаніях.

Молдова

Молдову на зустрічі представляли Алекс Постіка та Павло Постіка з організації Promo-LEX, яка займалась організацією кампанії в країні. Різного роду ініціативи в сфері громадського контролю у Молдові відбуваються ще з 2006 року і для проведення чергової кампанії були мобілізовані вже досвідчені монітори. Вони показали хороші результати – були відвідані майже всі відділення поліції в країні: 42 комісаріати поліції, а також шляхом випадкового вибору як мінімум одне відділення/пост в кожному районі (108 відділень/постів). Також був створений потужний інформаційний портал, який дозволяє поділитися своїм відео, відзнятим під час моніторингу, містить мапу моніторингу, на який можна знайти відділення поліції та звіти громадських спостерігачів, які стосуються цього відділення.

Росія

Координацією моніторингу в Росії займався Вадим Карастильов з Московської Гельсінської групи. Про ситуацію з моніторингом поліції в Росії ми писали раніше і про це можна почитати на нашому сайті в розділі “Діяльність Асоціації”. Попередні кампанії стали основою для проведеного в лютому моніторингу, детальний звіт про який викладений в посібнику “Громадський контроль за поліцією: міжнародне співробітництво”. В Росії гостро стоїть питання ідентифікації працівників поліції. Це питання хвилює громадськість і активісти планують продовжувати кампанії направлені на внесення змін до федерального закону “Про поліцію”, які передбачають носіння персональних бейджів з іменами, що в свою чергу одразу дозволяли б ідентифікувати працівника міліції під час контакту із ним. Україна також має подібну проблему – правоохоронці-порушники залишаються анонімними, адже не мають на формі ідентифікаційних знаків.

Вірменія

Вірменію представляв Аветік Ішкханян з Вірменського Гельсінського комітету. Вірменія останньою приєдналась до міжнародного моніторингу, тож на зустрічі представляла лише часткові результати. Зараз моніторингова кампанія у Вірменії ще триває і її результати будуть оприлюднені наприкінці березня.

Результати проведеного в Україні моніторингу зараз обробляються експертами Асоціації УМДПЛ. Звіт буде оприлюднений для широкого загалу та переданий до МВС України наприкінці березня.

Про подальшу долю міжнародної кампанії моніторингу поліції ви можете дізнатись з інформаційних матеріалів, які будуть публікуватись на нашому сайті та на сайтах організацій, які є учасниками кампанії і згадуються вище.

Поділитися

Інші новини