Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

В Москві відбулась зустріч по громадському контролю діяльності поліції в Росії

 10 лютого 2013 року в Москві відбулась зустріч регіональних координаторів по громадському контролю поліції. На запрошення організаторів у зустрічі також взяв участь представник Асоціації УМДПЛ – Євген Крапивін, який мав нагоду поділитись українським досвідом і долучитись до якісно нового етапу розвитку громадського контролю поліції в Росії.
     Організатори даної зустрічі є ініціаторами формування цілої хвилі активних дій, спрямованих на покращення роботи поліції в країні та започаткування традиції серед громадян контролювати законність її дій. Зокрема, знаковими в цій сфері стали три ініціативи, перша з яких виникла в 2010 році:
     – “5 П”: п’ять поправок запропонованих громадськістю до нового закону “Про поліцію”, зібрані шляхом опитування громадської думки та включені в закон частково шляхом тривалого лобіювання. Три з п’яти поправок таки були прийняті.
     – “ДПД” (День перевірки документів) Виходячи з положень вже прийнятого закону “Про поліцію”, кожен працівник поліції, який несе службу в громадських місцях, має носити нагрудний номерний знак – його відсутність є порушенням закону. Під час ДПЛ активісти перевіряють наявність у поліцейських таких нагрудних знаків.
     – “ДПВ” (День перевірки відділень) Моніторинг, схожий на той, що проводиться в Україні, який полягає у перевірці відділень на наявність умов, передбачених чинним законодавством та написання рекомендацій/скарг по фактам перевірки.
Поліція в Росії починає звикати до моніторингу її діяльності з боку громадськості – як експертного середовища, так і активістів які долучаються до руху, підтримують культуру громадського контролю діяльності поліції. Міністр внутрішніх справ Росії, Володимир Колокольцев, значно відрізняється від свого попередника Рашида Нургалиева, адже раніше Колокольцев працював у ГУМВС м. Москви і йому доводилось постійно мати справу з активістами та правозахисниками, тому він має розуміння важливості громадської думки. Його ж попередник, який прийшов з ФСБ, під час своєї діяльності спирався на цінності та принципи роботи поліції як закритої структури.

     Отож, наші колеги мають певні сприятливі умови:
– громадськість готова здійснювати моніторинг діяльності поліції і рух поширюється;
– міністр трохи більш “гнучкий” за попередника;
– експертне середовище готове тісно співпрацювати з активістами, забезпечуючи органічну роботи задля досягнення основної мети – покращення роботи поліції.

      Російські активісти також візьмуть участь у міжнародному моніторингу, який ініційований Асоціацією УМДПЛ за підтримки Посольства Великої Британії в Україні, та одночасно пройде в шести країнах: Білорусі, Вірменії, Молдові, Росії, Таджикистані та Україні. Детальніше про нього можна дізнатись тут. Також нагадуємо, що моніторинг діяльності української міліції пройде з 13го по 24 лютого.

Поділитися

Інші новини