Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Відбувся моніторинговий візит за моделлю «Омбудсмен +» до Кіровоградського слідчого ізолятора

      Працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини було здійснено моніторинговий візит за моделлю «Омбудсмен +» до Кіровоградського слідчого ізолятора.

     До складу групи відвідувачів увійшли: представник Департаменту НПМ Павло Голубовський, регіональний координатор зі зв’язків з громадськістю Уповноваженого ВРУ в Черкаській області Володимир Батчаєв та представники громадських організацій – Денис Кобзін (ХІСД) і Світлана Щербань (АНМ).

     Моніторинг виявив низку проблем закладу. Насамперед, у приміщеннях слідчого ізолятора відсутній постійний доступ до води, внаслідок чого заарештовані, затримані та поміщені під варту особи вимушені запасати та зберігати її в різних ємкостях в камерах.

     Приміщення застаріле і потребує ремонту. Внаслідок нерівномірного розміщення в камерах режимного корпусу №1 не дотримуються норми корисної площі, недостатнє природне та штучне освітлення, неналежна вентиляція, частина осіб утримується у підвальних приміщеннях.

     Штат слідчого ізолятора – недоукомплектовано, зокрема існує потреба в медичному персоналі (в закладі немає психіатра, фтизіатра та інфекціоніста).

     Разом із тим можна відмітити й позитивні моменти, відзначені під час моніторингу. Слідчий ізолятор не переповнений (на момент візиту утримувалося 755 осіб при наявності 950 місць за нормою площі). В закладі створено належні умови для перебування вагітних жінок і жінок із дітьми. Для них є окрема обладнана камера та прогулянковий дворик. На сьогодні задля вирішення питання з питною водою пробурено свердловину, глибиною 84 метри, що дозволить налагодити водопостачання.

      Керівництво Управління ДПтС України в Кіровоградській області та керівництво слідчого ізолятора надали всебічну підтримку в ході візиту, що дозволило швидко та продуктивно виконати функції моніторингу, покладені на Департамент з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Поділитися

Інші новини