Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Відбулася зустріч експертів на тему "Протидія дискримінації в Україні. Формування антидискримінаційної політики".

15 липня 2011 року, в Міжнародному фонді "Відродження" (м. Київ) відбулася зустріч експертів на тему "Протидія дискримінації в Україні. Формування антидискримінаційної політики".

Участь у зустрічі взяли 20 експертів у галузі прав людини, в тому числі Євген Захаров (Харківська правозахисна група), Олег Мартиненко (Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів), Наталія Беліцер (Інститут демократії ім. Пилипа Орлика), а також представники таких організацій, як Центр Громадянських Свобод, Міжнародна Амністія в Україні, Центр "Ла-Страда Украна", проект XenoMonitor, [Український] Незалежний центр політичних досліджень, Центр "Соціальна дія" тощо (поіменний список додається).

З боку органів державної влади участь у зустрічі взяв представник управління конституційного та адміністративного законодавства Мін’юсту. Досягнуто попередню домовленість про участь представників експертної групи проекту "Антидискримінаційна дія" у громадських слуханнях з питань розробки та впровадження Стратегії боротьби з дискримінацією, передбаченої Національним планом з виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України на підставі Указу Президента від 22 квітня 2011 року No. 494/2011 (витяг щодо питань, пов’язаних із протидією дискримінації, додається).

Зустріч промодерував Роман Романов, координатор програми "Верховенство права" МФ "Відродження".

На зустрічі було підбито підсумки проекту "Антидискримінаційна дія", реалізованого Міжрегіональним центром ЛГБТ-досліджень "Донбас-СоцПроект" у партнерстві з Гей-Форумом України за підтримки Міжнародного благодійного фонду "Відродження"; обговорено плани з упровадження в Україні антидискримінаційних ініціатив в осяжному майбутньому. Цей проект, як ми вже повідомляли раніше, став логічним розвитком попередніх ініціатив у сфері протидії дискримінації, зокрема тих, які впроваджувала свого часу (2006) ВБФ "Коаліція ВІЛ-сервісних організацій".

У результаті проекту "Антидискримінаційна дія":

1. Створено та налагоджено роботу експертної групи з розробки антидискримінаційного законодавства в Україні. Склад групи можна побачити тут: http://antidi.org.ua/expertgroup/group/

2. Створено Коаліцію з протидії дискримінації (КПД) в Україні. Учасниками Меморандуму щодо її заснування (текст додається) стали понад 20 представників правозахисних організацій різного профілю (список осіб дивіться на http://antidi.org.ua/coalition/).

МЕМОРАНДУМ ВІДКРИТИЙ ДЛЯ ПІДПИСАННЯ. ЗАПРОШУЄМО ШАНОВНИХ КОЛЕГ ПРИЄДНУВАТИСЯ!

3. Розроблено проект Закону України "Про захист від дискримінації". Групою експертів вирішено розглядати напрацьований законопроект як базовий та взяти його за основу для "шліфування" протягом наступного імовірного проектного циклу.

Під час зустрічі прозвучало чимало конструктивних зауважень іпропозицій до напрацьованого проекту Закону України "Про захист від дискримінації", які будуть ураховані консультантами проекту з правових питань для фіналізації чинної версії цього законопроекту.

Поділитися

Інші новини