Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Громадська рада при волинській міліції має наміри активно працювати у 2013 році

      В обласному управління міліції відбулося перше у 2013 році засідання Громадської ради при УМВС України у Волинській області. Зібралися представники інститутів громадянського суспільства, щоби підбити підсумки 2012-го та визначити основні напрямки на 2013 рік.

      Щодо виконання заходів, запланованих і проведених у минулому році, поінформував голова Громадської ради Антон Цісарук, який розповів, що Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно зі Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів» здійснено реалізацію на території Волинської області проекту, спрямованого на покращення загальної ситуації з дотримання прав людини і основоположних свобод громадян. Зокрема організовано роботу громадської приймальні регіонального координатора у Волинській області за адресою: місто Луцьк, вул. Винниченка, 21 (офіс Волинського благодійного фонду «Правопорядок і безпека громадян»). Прийом громадян здійснювався у понеділок та середу з 18:00 до 20:00 годин.

      Окрім того, в рамках реалізації національного превентивного механізму представники Громадської ради взяли участь у спільних із працівниками Секретаріату Уповноваженого візитах до місць несвободи: Люблинецької ЗОШ- інтернат І-ІІІ ст. для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, Олицького психоневрологічного інтернату у смт Олика Ківерцівського району, Спеціального приймальника для утримання осіб, підданих адміністративному арешту УМВС України у Волинській області у місті Луцьк, ІТТ Ковельського МВ УМВС України у Волинській області, Маневицької ВК -42, розташованої в смт Маневичі Волинської області та Луцького слідчого ізолятора. За всіма візитами підготовлені довідки щодо усунення недоліків.

      Заслухали члени Громадської ради питання щодо дотримання законності, прав людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ УМВС України у Волинській області за 2012 рік, обговорили створення постійно діючої мобільної групи з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів (підрозділів) УМВС України у Волинській області.

      Про стан роботи щодо дотримання законності, прав людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ УМВС України у Волинській області за 12 місяців 2012 року розповів начальник інспекції особового складу УКЗ УМВС в області Андрій Обйортишев. Відтак прийняли рішення інформувати Громадську раду про результати перевірок по зверненнях громадян і публікаціях у ЗМІ та про недоліки в роботі підрозділів і служб УМВС в області.

       Антон Вікторович також проінформував присутніх про доручення МВС України про те, що за результатами візитів до місць несвободи, про необхідність організації проведення робочих зустрічей із представниками територіальних правозахисних організацій для забезпечення постійного моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів та підрозділів внутрішніх справ регіону, виявлення проблемних питань та вжиття спільних заходів щодо їх вирішення.

      Зважаючи на вищевказане, вирішили порекомендувати керівництву УМВС в області створити в Управлінні МВС України у Волинській області створити постійно діючу мобільну групу з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів (підрозділів) УМВС України у Волинській області.

      Визначилися члени інститутів громадянського суспільства також із заходами, запланованими на перше півріччя 2013 року. Серед них, зокрема, проведення конкурсу на кращий дільничний пункт міліції в м. Луцьку. Моніторинг стану справ щодо організації роботи дільничних пунктів міліції буде здійснюватись протягом лютого-березня, а підведення підсумків відбудеться в квітні. Окрім того, проводитимуться громадські розслідування щодо порушень прав людини працівниками органів внутрішніх справ з дотриманням принципу невтручання в оперативно-службову діяльність органів УМВС, бесіди з особовим складом органів та підрозділів внутрішніх справ з питань їх соціального захисту, умов праці, проблем дотримання працівниками міліції своїх службов
их обов’язків, конституційних прав і свобод людини та громадянина.

     СЗГ УМВС України у Волинській області

Поділитися

Інші новини