Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Громадський контроль поєднується зі взаємодією з правоохоронними органами

     5 березня 2013 р. у м. Скадовську Херсонської області відбулась робоча зустріч, присвячена розвитку системи громадського контролю над правоохоронними органами.

     Організаторами заходу виступили Херсонська обласна організація «Успішна жінка» та Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ), за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

        У засіданні взяли участь начальник Скадовського РВ УМВСУ Дмитро Ткаченко, регіональний координатор зі зв’язків з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Херсонській області Наталя Козаренко, уповноважений з прав людини Скадовської міської ради Іван Шульга, активісти районних громадських організацій, представники засобів масової інформації.

      Захід мав на меті посилення спроможностей неурядових організацій, що працюють в сфері громадського контролю в районах Херсонської області, адже саме вони є важливим елементом попередження жорстокого поводження та незаконного насильства в правоохоронних органах.

      Учасники дізнались про вже існуючі форми роботи в сфері громадського контролю, а також презентувати власний успішний досвід. Зокрема, Наталя Козаренко поділилася результатами всеукраїнської моніторингової кампанії «Міліція під контролем», яку проводили правозахисники з понад 20 регіонів країни протягом 2012 року. У Херсонській області в означеному моніторингу взяли участь 10 активістів, які відвідали 12 відділень міліції.

     Також розглядалась участь громадськості в роботі мобільних груп з дотримання прав людини в діяльності УМВС (відповідно до наказу МВС України від 31.08.2006 № 894 та наказу УМВС України в Херсонській області № 284 від 19.09.2012), необхідність врахування думки громадян при визначенні якості роботи міліції та інші ініціативи в цій сфері.

     Жваве обговорення викликало питання реалізації нової форми громадського контролю за діяльністю правоохоронних органів, що реалізуються у співпраці з органами влади – розбудова національного превентивного механізму щодо запобігання катуванням, який діятиме на базі інституту Омбудсмена України.

     Учасники заходу також поділились ідеями щодо подальшої співпраці громадськості та правоохоронців. Так, активісти ГО «Жіночий центр відродження нації» виступили з пропозицією організувати на базі їх громадської приймальні в східному мікрорайоні Скадовська прийом громадян дільничним інспектором міліції.

     А уповноважений з прав людини при Скадовській міськраді розповів про статистику звернень громадян до Центру інформацій та консультацій, що надає безоплатну правову допомогу громадянам (та працює за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»). За словами Івана Шульги, скарг на міліцію майже немає, а ті, що зрідка надходять, стосуються затягування розгляду скарг. Було досягнуто домовленості щодо налагодження більш активної взаємодії між Центром і міліцією у питанні оперативної переадресації звернень громадян по допомогу.

     Отже, під час зустрічі вдалося спільно обговорити плани з проведення громадських кампаній з моніторингу правоохоронних органів у 2013 році та домовитись про подальшу співпрацю в сфері громадського контролю.

     Як переконана Наталя Козаренко, активний та дієвий громадський контроль аж ніяк не суперечить налагодженню плідної співпраці з правоохоронними органами. Навпаки, ці форми взаємодії поєднують та доповнюють одна одну, надаючи змогу громадськості плідно впливати на політику в галузі охорони правопорядку.

Поділитися

Інші новини