Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Громадський представник Омбудсмена здійснила моніторинговий візит до Херсонської колонії

     1 лютого Херсонську виправну колонію № 61 відвідала регіональний координатор зі зв’язків з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Херсонській області, член обласної спостережної комісії Наталя Козаренко.

     Метою візиту була моніторингова перевірка дотримання прав засуджених, що перебувають у ХВК № 61. Слід зазначити, що дана установа має особливий статус – міжобласної спеціалізованої туберкульозної лікарні, отже й вимоги до умов тримання, лікування та харчування засуджених у цьому пенітенціарному закладі є підвищеними.

     Під час огляду виправної колонії правозахисника супроводжував заступник начальника установи з соціально-виховної та психологічної роботи Сергій Чабанюк.

     Наталя Козаренко відвідала їдальню та медичну частину, ознайомилася з умовами проживання осіб, позбавлених волі, при цьому ретельному огляду піддались камери, де утримуються засуджені, а також душову кімнату. Також вона особисто спілкувалась з засудженими на предмет дотримання їхніх прав.

     Приміщення Херсонської виправної колонії №61 побудовані ще в XVIII сторіччі, тому потребують регулярного ремонту та оновлення. Останній ремонт проводився у 2011 році. Наразі проводяться поточні покамерні роботи, але в 2013 жодного фінансування на це з бюджету не виділено, тому вони здійснюються за рахунок спонсорських внесків та пожертвувань.

     Серед питань, які піднімалися монітором, було забезпечення засуджених літературою, зокрема правовою, дотримання встановленого режиму та надання якісної та своєчасної медичної допомоги особам, котрі її потребують.

     За результатами перевірки керівництву установи були висловлені зауваження стосовно виявлених недоліків та надано практичні рекомендації щодо їх усунення. Відповідні аналітичні матеріали надано й до Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Омбудсмена.

      Подібні моніторингові візити можуть розглядатися в якості певного досвіду у запроваджені ефективного національного превентивного механізму (НПМ) попередження катувань та жорстокого поводження у місцях несвободи. Адже, відповідно до оновленого Закону «Про Уповноваженого ВР України з прав людини», обраною моделлю реалізації НПМ в Україні стала «Омбудсмен+», що означає здійснення превентивних функцій Офісом Уповноваженого разом із представниками громадянського суспільства.

      Нагадаємо, що Секретаріат Уповноваженого з прав людини спільно з Всеукраїнською Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини (УМДПЛ) реалізовує правоосвітній проект, в рамках якого визначені громадські координатори виконують моніторинг стану додержання конституційних прав і свобод людини органами державної влади та місцевого самоврядування, а також здійснюють моніторингові візити до місць несвободи.



Поділитися

Інші новини