Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Громадським розслідуванням – бути!

      Вчора у Харкові завершено серію спеціалізованих тренінгів «Громадське розслідування правопорушень та насилля з боку міліції». Нагадуємо, що протягом вересня учасники зі всіх куточків України мали змогу відвідати цей тренінг. Протягом 14-16 вересня він проходив в Києві, з 21 по 23 вересня у Львові Львові, а 28-30 в Харкові.

       Учасниками тренінгу стали представники неурядових громадських організацій та працівники засобів масової інформації. Захід був організований Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ), за підтримки Посольства Німеччини в Україні та у співпраці з Всеукраїнською освітньою програмою «Розуміємо права людини».

      Коли вчинено злочин, його розслідує і шукає винуватців у справі міліція. Але, як відбувається розслідування, коли злочин вчинив міліціонер? На те, наскільки об’єктивними будуть розслідування злочинів нечесних правоохоронців, може впливати кожен небайдужий громадянин, ініціюючи та проводячи громадське розслідування.

         Попередні наші статті дають повноцінну картину того, який саме матеріал подавався на тренінгах. Більш того, вони дають уявлення про те, що собою являє громадське розслідування і наскільки така практика є новою для України.

        Вивчаючи механізми проведення розслідування в міліції, ознайомившись із порядком здійснення розслідувань за провадженням омбудсмана та розслідувань, які проводить тимчасова слідча комісія, вислухавши рекомендації фахівця щодо здійснення журналістських розслідувань, учасники дізнались про тонкощі розслідування порушень прав громадян, щоі , без сумніву, стане у нагоді «громадським дізнавачам» при проведенні власних громадських розслідувань. Де і як отримувати необхідну інформацію,  як викликати довіру у свідків, яким чином спілкуватися із співробітниками міліції,  як довести правоохоронцям своє право фіксувати їх дії на відеокамеру – це лише невеликий перелік питань, відповіді на які необхідно знати вже перед початком проведення громадського розслідування.  ІСаме ці знання засвоювали учасники тренінгів, жваво дискутуючи між собою і обговорюючи методологію розслідування на реальних прикладах.

        Чи будуть далі ці знання відпрацьовані на практиці? Сподіваємося. Але зрозуміло одне – громадські розслідування потрібні цій державі для ефективного розслідування фактів порушення прав людини у правоохоронних органах.

       .

Поділитися

Інші новини