Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Житомирські «чорнобильці» готові до рішучих дій.

    30 вересня у Житомирі зібралася громадська рада при обласній державній адміністрації, щоб обговорити важливі питання, які вимагають невідкладного реагування громадськості. У засіданні громадської ради прийняв участь голова Житомирського обласного осередку ВГО «Асоціація УМДПЛ», член комісії з питань охорони здоров’я та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи громадської ради при ОДА Петро Грибан. Перш за все йшлося про долю пільгових категорій населення. Після нещодавніх подій у Києві, коли «афганці» кинулися на штурм Верховної Ради, тема звучала особливо гостро.

    «На фоні цих подій, на фоні наступу на наші права ми, житомирські «чорнобильці», поводилися дуже спокійно. Але зараз ми готові до рішучих дій. Громити органи влади ми не будемо, а от голодувати – будемо!» – запевнив Олександр Ковальчук, директор благодійного фонду «Ліквідатор», що об’єднує інвалідів Чорнобиля у Житомирській області.

    У відповідь заступник голови облдержадміністрації Віктор Балюрко зазначив, що економіка держави не встигає за популізмом політиків.

     «Система масових пільг сформувалася у 90-роки. Сьогодні нею охоплено близько 13 млн. українців – майже третина населення країни. Серед них так званих «чорнобильців» – 2, 6 млн. Кажу «так званих», бо серед ліквідаторів аварії 1986 року трапляються особи, народжені 1980 року!» – сказав Балюрко.

      «Щоб виплатити цей гігантський масив пільг, щороку треба 300 мільярдів гривень. Де їх взяти? Їх нема. І їх ніколи не виплачували, якщо говорити чесно. Бо закон про пільги завжди вступав у суперечку із законом про держбюджет» – додав він.

      Віктор Балюрко повідомив, що буквально сьогодні прем’єр-міністр Микола Азаров підписав з представниками «афганських» та «чорнобильських» організацій Меморандум. На що представники цих таки громадських організацій заявили, що не бачили Меморандуму і не мають жодного уявлення про його зміст. Балюрко відповів, що Меморандум враховує побажання пільговиків. Зокрема, за його словами, пенсії ліквідаторам збільшено на 25%. Також у документі передбачено проведення всеукраїнської ревізії: організації мають самі виявити фальшивих «чорнобильців» та очистити свої ряди від таких людей.

      Віктор Балюрко пообіцяв, що текст Меморандуму буде сьогодні ж оприлюднено на сайті Житомирської облдержадміністрації.

Поділитися

Інші новини