Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Колишні міліцейські омбудсмани вчилися проводити громадський моніторинг місць позбавлення волі

      На сьогоднішній день, незважаючи на закріплену міжнародним правом можливість громадської інспекції місць позбавлення волі, в Україні здійснити її занадто складно. Система спостережних комісій, які повинні здійснювати громадський контроль за дотриманням прав людини у пенітенціарних закладах, досі ефективно не запрацювала, механізм роботи моніторингових мобільних груп у МВС, за участі представників громадськості, фактично зруйнований…

     Але найбільш проблемною ділянкою у цій царині виглядають установи виконання покарань. Адже в’язниці в Україні часто не виправляють і не сприяють тому, щоб люди виходили із пенітенціарних закладів підготовленими до життя в соціумі, а лише озлоблюють засуджених – вважають правозахисники.

     Тому Україна потребує створення власного національного превентивного механізму – системи попередження катувань у місцях позбавлення волі та у правоохоронних органах. А для того, щоб належним чином здійснювати моніторинг, необхідно навчити майбутніх моніторів основам цієї вагомої для суспільства діяльності.

     З цією метою 6 – 12 червня 2012 р. у м. Судак (Автономна Республіка Крим) для колишніх помічників міністра МВС з прав людини – членів Асоціації УМДПЛ – було проведено спеціалізований семінар-тренінг «Громадський моніторинг місць позбавлення волі».

     Тренерами та експертами навчального заходу виступили відомі правозахисники: Сергій Шімоволос – координатор програм Penal Reform International; Ігор Сажин – голова правозахисної комісії «Меморіал» Республіки Комі, Росія; Андрій Юров – експерт Ради Європи, директор з розвитку Московської Гельсінської групи; Вадим Пивоваров –виконавчий директор Асоціації УМДПЛ; Олег Мартиненко – голова правління Асоціації УМДПЛ.

     Оскільки помічники міністра МВС з прав людини (фактично – міліцейські омбудсмани) у 2008 – 2010 рр. вже мали досвід організації громадського контролю за міліцейськими місцями несвободи, допомагаючи членам мобільних груп здійснювати моніторингові візити до ізоляторів тимчасового тримання, приймальників-розподільників та кімнат для затриманих, задачею тренерів було показати специфіку саме пенітенціарних закладів та запропонувати механізми відповідної моніторингової діяльності.

     Працюючи за принципом «повторення – мати навчання», міжнародні експерти нагадали учасникам семінару-тренінгу про основи філософії та правових засад прав людини. Надали алгоритми правильної організації дій на захист громадських інтересів та моніторингу як методу роботи взагалі.

     Тематика безпосередньо громадського контролю за місцями позбавлення волі, його історії та принципів діяльності виявилася різноплановою та багатогранною.

     Громадський моніторинг щодо попередження порушень ст. 3 Європейської конвенції з прав людини (заборона катувань), міжнародна та європейська практика громадського контролю у цій галузі викликали неабияку зацікавленість учасників заходу.

     Порівнюючи міжнародні норми та національне право, а також практики громадського контролю місць позбавлення волі, члени Асоціації УМДПЛ опрацювали власні алгоритми моніторингу пенітенціарних установ, при цьому визначили для себе й певні етичні принципи при здійсненні такої діяльності.

     Слід зазначити, що крім лекцій, презентацій, тренінгових вправ, перегляду навчальних фільмів з пенітенціарної тематики, фахівці з Росії повсякчас ділилися власними практиками моніторингу та дій на захист громадських інтересів.

     Втім, характерною особливістю семінару стало те, що самі учасники при розгляді дискусійних питань регулярно використовували свій досвід у здійсненні громадського моніторингу, в тому числі – й установ виконання покарань.

     А тематику субкультури місць позбавлення волі, користуючись знаннями з книг та першоджерел, докладно розкрив член Асоціації УМДПЛ Володимир Батчаєв, виступ якого експромтом виявився напрочуд цікавим.

     Отже, семінар-тренінг «Громадський моніторинг місць позбавлення волі» надав можливість фаховим спеціалістам
з 2-х сусідніх країн не тільки отримати нові знання, але й обмінятися вміннями та навичками, обговорити перспективи розвитку національного превентивного механізму в Україні.

     Члени Асоціації УМДПЛ впевнені, що лише регулярний громадський моніторинг місць несвободи може звести нанівець катування та інші жорстокі, нелюдські або такі, що принижують гідність, види поводження та покарання в Україні. І готові активно долучитися до цієї суспільно-важливої моніторингової діяльності.

Юрій Чумак

Поділитися

Інші новини