Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Міліція та громадськість спільно домовлялися про умови фільмування дій правоохоронців (ВІДЕО)

Правозахисники обговорили з представниками Міністерства внутрішніх справ та працівниками Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини проблеми, які виникають в процесі фото та відео фіксації дій працівників міліції. Обговорення відбулось 6 вересня під час круглого столу в офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Нині майже у кожного в кишені є мобільний телефон із можливістю робити фотографії чи знімати на відео все, що відбувається навколо. Інколи цей-таки мобільний телефон в руках громадського активіста стає серйозним знаряддям для захисту від незаконних дій правоохоронців. Однак, часто міліціянти не в захваті від такої поведінки простих громадян. Вони вимагають їх не знімати, посилаючись на різноманітні нормативні-правові акти, а то й просто виривають з рук знімаючого телефон чи камеру.

«Одного разу ввечері, повертаючись з роботи, я побачив, як наряд патрульних просто на зупинці громадського транспорту проводив огляд людини в рясі. Це робилось без понятих і, вочевидь, із порушенням закону. Я зупинився в трьох метрах від патрульних, дістав мобільний і почав знімати на відео все, що відбувається, – згадує один з учасників круглого столу, голова Київської організації «Фундація Регіональних Ініціатив» Михайло Каменєв. – увага міліціянтів одразу переключилась на мене, у мене забрали телефон, а потім доставили в райвідділок міліції. За годину завдяки втручанню представників МВС мене відпустили, однак затримали мене абсолютно незаконно.»

Як зазначив інший учасник круглого столу – виконавчий директор Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Вадим Пивоваров, часто правоохоронці спочатку аргументують заборону їх знімати нормами цивільного кодексу України, а якщо ж людина не припиняє – то затримують її за злісну непокору міліції чи хуліганство. Однак, просто фіксація дій міліції не має нічого спільного із цими правопорушеннями.

Представниця Управління зв’язків з громадськістю МВС Наталія Бородич зазначила, що подібні незаконні дії по відношенню до знімаючих їх осіб чинять далеко не всі правоохоронці, а в тих випадках, на які скаржаться постраждалі, проводяться ретельні розслідування і винних карають згідно закону. У випадках же, коли зйомка перешкоджає міліціянтам виконувати свої обов’язки, вони мають право попросити припинити її.

Натомість, представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Юрій Бєлоусов зазначив: «Доки існуватиме правова невизначеність у тому, що саме називати «перешкоджанням діям правоохоронців», доти відбуватимуться конфлікти, про які говорилось. Правовий вакуум існує у сфері фіксування на фото та відео дій правоохоронців взагалі. Адже міліціянт при виконанні службових обов’язків – публічна персона.»

Сторони домовились, що ефективним шляхом вирішення проблем, існуючих в цій сфері, була б розробка та нормативне закріплення критеріїв, що визначають умови, при яких заборонено здійснювати фото та відео фіксацію дій правоохоронців при виконанні ними своїх службових обов’язків. Саме ці критерії мають визначити ті межі, перетинання яких може розглядатися в якості перешкоджання діяльності працівників міліції.

Було вирішено, що розробкою зазначених критеріїв має зайнятися спільна робоча група експертів, фахівців МВС та правозахисних організацій, разом із представниками Експертної ради з питань доступу до публічної інформації при Уповноваженому Верховної Ради з прав людини.

Поділитися

Інші новини