Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Правозахисники: Ситуація в Україні за рік погіршилася

В Україні правозахисники відзначають істотне погіршення економічних прав та фундаментальних свобод. У Києві на своєму П’ятому форумі вони проголосили спільний маніфест «Громадськість проти безправ’я».

Під маніфестом підписалися більшість правозахисних громадських організацій України. За часів незалежності це перший спільний документ, який одностайно підтримали правозахисники…

У маніфесті зазначається, що побиття і катування людей у міліції вже стало в Україні звичним явищем. Порушення кримінальних справ проти учасників мирних зібрань, дискримінація людей за віком та станом здоров’я, обмеження свободи висловлювань на національних телеканалах свідчать про те, що нині в Україні «правова криза».

Поряд з порушенням громадянських, політичних прав людей у маніфесті зазначається, що з економічними правами українців теж є проблеми. У документі йдеться про те, що зараз в Україні відбувається «узурпація великим капіталом» права людей на природні ресурси. Здебільшого це відбувається шляхом рейдерських захоплень, корупції, або створення вертикально-інтегрованих компаній.

Символічні кульки на Майдані

Під час форуму правозахисники провели на майдані Незалежності в Києві театралізоване дійство – трьом переодягненим особам, які уособлювали законодавчу, виконавчу і судову владу, люди вручали чорні кульки, де були написані їхні проблеми і потреби. Втім, всі ці кульки «законодавча, виконавча і судова влади» демонстративно випускали в небо, ігноруючи «права людей».

PS: У роботі Форуму активну участь взяли члени Асоціації УМДПЛ   

ФОТО Юрія Чумака:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поділитися

Інші новини