Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Представник Асоціації УМДПЛ взяв участь в роботі 19 засідання Ради міністрів ОБСЄ та у паралельній конференції громадянського суспільства

5-7 грудня в Дубліні (Ірландія) пройшла 19 щорічна зустріч Ради міністрів ОБСЄ, на яку збираються урядові делегації країн-учасниць організації на чолі з Міністрами закордонних справ. Вже третій рік поспіль завдяки зусиллям неурядових організацій ця зустріч є відкритою для представників громадськості. Крім того, хорошою традицією стало проведення в переддень офіційних заходів паралельної конференції, на яку збираються представники правозахисних організацій регіону ОБСЄ. Паралельна конференція була організована Платформою «Громадянська Солідарність», членом якої, в числі 50 організацій з Європи, Центральної Азії та Північної Америки, є Асоціація УМДПЛ.

Під час паралельної конференції учасники прийняли «Дублінську Декларацію», в якій йдеться про необхідність звернути увагу ОБСЄ на необхідність забезпечення безпеки правозахисників, робота яких з кожним роком стає все більш ризикованою, особливо в країнах Східної Європи та Центральної Азії.

Також учасники паралельної конференції ухвалили рекомендації для Ради міністрів в сфері захисту прав людини. Зокрема рекомендації стосуються вирішення найбільш кричущих проблем із правами людини в різних країнах регіону, містять поради для Головування України в ОБСЄ, висвітлюють позицію правозахисників щодо реформування Організації в напрямку забезпечення ширшої участі громадськості в її роботі.

В перший день Міністерської Конференції рекомендації громадянського суспільства були передані Ірландському Головуванню для розповсюдження під час зустрічі.

Окрім того, члени Платформи «Громадянська Солідарність» мали зустріч із Держсекретарем США Гілларі Клінтон, під час якої наголосили на необхідності вирішення проблем, пов’язаних із найбільш кричущими порушеннями прав людини в регіоні ОБСЄ. Пані Клінтон, в свою чергу, подякувала учасникам зустрічі за їх важливу роботу , зазначивши, що правозахисники творять світлий бік історії людства.

Директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Янез Ленарчич під час зустрічі з Платформою «Громадська Солідарність» зазначив, що зусилля громадянського суспільства в сфері забезпечення прав людини в регіоні ОБСЄ є надзвичайно важливими. Адже без постійного тиску НУО держави-учасниці схильні згортати ініціативи, спрямовані на людський вимір – найбільш конфліктний з трьох вимірів діяльності організації. Лише завдяки правозахисникам, на думку пана Ленарчича, БДІПЛ робить щороку все більше, хоча мандат цього інституту лишається незмінним.

В рамках зустрічі Ради міністрів ОБСЄ також була проведена зустріч представників громадянського суспільства з членами task force (робочих груп) по Головуванню в ОБСЄ Ірландії (теперішня головуюча країна), України (головуватиме в 2013), Швейцарії (головуватиме в 2014) та Сербії (головуватиме в 2015). Під час зустрічі правозахисники озвучили свою оцінку досягнень Ірландського головування згідно визначених ними пріоритетів (свобода вираження поглядів та недискримінація), а також свої очікування від майбутнього головування України. Голова task force В’ячеслав Яцюк вислухав і привітав позицію громадськості, правозахисники ж, в свою чергу, пообіцяли уважно слідкувати за Українським головування в 2013, радити та контролювати діяльність, що стосуються людського виміру діяльності ОБСЄ.

Поділитися

Інші новини