Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Представник Асоціації УМДПЛ перевірив діяльність райвідділу міліції міста Миколаєва

До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської надійшло звернення мешканців міста Миколаєва про порушення їхніх конституційних прав та свобод працівниками Ленінського райвідділу міліції. Зокрема, заявники скаржилися на незаконне затримання, доставляння та тримання у райвідділі міліції, незаконну дактилоскопію та фотографування, а також поводження, що принижувало їхню гідність.

З метою перевірки наданої інформації та моніторингу дотримання прав людини в діяльності чергової частини, патрульної служби, інших служб та підрозділів міліції, в тому числі й умов тримання в кімнатах доставлених та затриманих, був відвіданий Ленінський районний відділ Миколаївського міського управління УМВС України в Миколаївській області.

Перевірку було здійснено за моделлю «Омбудсмен+» представником Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з регіональним координатором зі зв’язків з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Херсонській області, члена Асоціації УМДПЛ.

Під час відвідування було виявлено низку недоліків, які негативно впливають на стан дотримання прав людини в діяльності відвіданого органу міліції, а саме:

– невідповідність умов тримання осіб в кімнатах доставлених та затриманих до чергової частини навіть мінімальним національним та міжнародним стандартам (відсутні індивідуальні спальні місця, санвузол не відокремлено від загального простору кімнати тощо);

– неналежний облік осіб, які затримуються та доставляються до райвідділу міліції патрульною службою, та осіб, які перебувають у приміщенні райвідділу;

– порушення законності дактилоскопії осіб;

– незабезпечення вільного доступу громадян до книги скарг та пропозицій, в результаті чого громадяни позбавлені можливості реалізувати своє право на оскарження дій працівників міліції шляхом внесення відповідної інформації до цієї книги.

У ході перевірки були зібрані матеріали, що підтверджують обґрунтованість скарги. Оскільки місцева прокуратура не вбачає підстав для вжиття заходів прокурорського реагування та з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, відповідно до якої за кожним твердженням про неналежне поводження має проводитися ретельне та ефективне розслідування, матеріали перевірки після їхнього узагальнення будуть направлені до Генеральної прокуратури України.

Поділитися

Інші новини