Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Приємне виключення із загального правила МВС: в Чернігівській області міліція співпрацює із громадськістю

        У жовтні 2012 року відбулися чергові виїзди мобільної групи з моніторингу забезпечення прав людини в діяльності органів внутрішніх справ Чернігівської області в ізолятори тимчасового тримання Ріпкинського, Щорського, Корюківського РВ

         Мобільна група з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ Чернігівської області у 2012 році розпочала свою роботу з відвідування у вересні ІТТ Чернігівського РВ. Перше, що відмітили члени мобільної групи, це капітально відремонтована, переобладнана відповідно до міжнародних стандартів кімната для затриманих, в якій є ліжко, зроблена вентиляція, підведена вода, встановлений туалет і навіть вмонтовано відеокамеру. З моменту відкриття кімнати для затриманих в червні цього року, у ній утримувалась тільки одна особа.
 

      В ізоляторі тимчасового тримання Чернігівського РВ УМВС України в Чернігівській області утримувалось на момент відвідування 2 особи. В однієї із осіб не було рушника, засобів гігієни. Ці недоліки були усунені безпосередньо при членах мобільної групи. Про результати відвідування члени мобільної групи поінформували начальника райвідділу.
 

      На початку жовтня 2012 року члени мобільної групи з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ Чернігівської області відвідали ізолятори тимчасового тримання Ріпкинського, Щорського, Корюківського райвідділів міліції.
 

      З моменту останнього нашого відвідування в Ріпкинському райвідділі відбулися значні зміни: відремонтовано чергову частину, ізолятор тимчасового тримання, кімнату для затриманих, кімнату прийому громадян, інші приміщення. Встановлені камери відеоспостереження. На першому поверсі нас зустрів співробітник міліції, який фіксував всіх осіб, які приходять в райвідділ.

     На час відвідування членами мобільної групи ІТТ, в ньому утримувалось 3 особи. Ніхто з них не заперечував проти спілкування. Скарг на умови тримання, погане відношення персоналу, на харчування, незаконні методи проведення дізнання, інше – не надійшло. Засобами гігієни, миючими засобами забезпечені. Є гаряча і холодна вода.
 

      В ІТТ Щорського РВ утримувалась тільки одна особа. Умови тримання задовільні. ІТТ функціонує другий рік. Побудований відповідно до міжнародних стандартів. В Щорському райвідділі 2 кімнати для затриманих, але вони не функціонують.
 

      В ІТТ Корюківського РВ не було жодної особи. В приміщенні ІТТ зроблено косметичний ремонт. Вмонтовані столи, стільці. Є гаряча і холодна вода. Оновлено постільну білизну, рушники, матраци. Встановлені камери відеоспостереження.
        Проводиться капітальний ремонт в кімнаті для затриманих.
     Члени мобільної групи вручили начальнику Корюківського райвідділу благодійну допомогу: миючі засоби для осіб, які утримуватимуться в ізоляторі тимчасового тримання.
 

      Кімнати прийому громадян у всіх відвіданих райвідділах закриті на ключ, для їх відвідування громадянам необхідно отримати дозвіл чергового міліціонера.
        На жаль, крім Корюківського РВ, ні в одному із відвіданих райвідділів немає інформації про телефони та адресу Громадської ради.

          А.Лепеха – голова Громадської ради при УМВС України в Чернігівській област, член правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людиниі

Поділитися

Інші новини