Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Спецдоповідач ООН по Білорусі зустрівся із білоруськими правозахисниками та журналістами в Києві

      18-20 лютого в Києві за організаційної підтримки Київського Будинку прав людини, членом якого є Асоціація УМДПЛ, та Фундації Будинків прав людини відбулась зустріч Спеціального доповідача ООН з питань дотримання прав людини в Білорусі із правозахисниками та представниками ЗМІ Білорусі. Призначений в червні 2012 року на посаду Спецдоповідача Міклош Харашті досі не має нагоди зустрітись із представниками громадянського суспільства на території самої Білорусі, адже органи влади цієї країни поки не надали йому в’їзної візи.

     Через відсутність можливості потрапити в Білорусь подібні зустрічі з активістами, правозахисниками та журналістами пан Харашті проводить в сусідніх Україні та Литві. Однак на зустріч обов’язково запрошуються представники посольства Білорусі у відповідних країнах, адже для Спецдоповідача однією з цілей є все-таки налагодження конструктивного діалогу із владою Білорусі та підготовка звіту про ситуацією із правами людини в країні із урахуванням позиції влади.

     Спеціальний доповідач на основі зібраної інформації готує звіт про ситуацію із правами людини в Білорусі. Звіт має декілька основних задач – допомогти уряду країни успішно виконати рекомендації, викладені в резолюціях Ради ООН з прав людини, прийнятих за декілька останніх років, та рекомендації до універсального періодичного огляду, налагодити діалог із громадянським суспільством країни, представити власні рекомендації Спецдоповідача з питань, які будуть розглянуті ним у звіті.

     «В першу чергу я відслідковую найбільш серйозні теми – ситуації з політв’язням та сама наявність політв’язнів, умови тримання в тюрмах та цілий ряд питань, пов’язаних із порушеннями в галузі свободи слова, свободи зібрань та інших аспектів. Ми так само відмічаємо позитивні зміни – уряд зробив перші кроки по створенню загальнонаціонального органу по правах людини, як того вимагають рекомендації до універсального періодичного огляду Ради ООН з прав людини. Найголовніше, щоб уряд тепер включився у виконання інших рекомендацій», – зазначив пан Харашті.

Поділитися

Інші новини