Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Держоргани підтримали ідею Асоціації УМДПЛ навчати молодь правам людини за допомогою анімації

5 грудня 2016 року в Офісі Уповноваженого ВРУ з прав людини відбувся круглий стіл
“Навчання правам людини за допомогою анімаційних фільмів «Ти і поліція»”.
Ініціаторами заходу виступили Асоціація УМДПЛ спільно з Офісом Уповноваженого ВРУ з прав людини та студією Real Stories Production.

Представники Офісу Омбудсмана, Київської міської адміністрації, Міністерства освіти та науки, Національної поліції України зустрілися з метою налагодження співпраці щодо правової освіти молоді – яким чином захистити свої права при взаємодії з правоохоронними органами.

1

З вітальним словом виступила Валерія Лутковська, Уповноважений ВРУ з прав людини: «Основне завдання нашої зустрічі – презентація матеріалу, який вже сьогодні можна використовувати у правоосвітній діяльності. Йдеться про серію мультфільмів та методичний порадник з їхнього використання, які підготувала студія Real Stories Production спільно з Асоціацією УМДПЛ».

2

Вадим Пивоваров, виконавчий директор Асоціації УМДПЛ, подякував за можливість представити результати роботи та започаткувати діалог з представниками Офісу Омбудсмана та державними органами влади. «Асоціація УМДПЛ вже протягом шести років здійснює системний всеукраїнський моніторинг дотримання прав людини та основоположних свобод у діяльності правоохоронних органів. Проте лише моніторингової діяльності недостатньо – необхідно навчати людей захищати свої права. З цією метою протягом вересня – листопада 2016 року ми провели близько 25 майстер-класів з використанням анімаційного фільму «Ти і поліція» в 12 містах семи областей України. У майстер-класах взяло участь більше 970 підлітків – учні старших класів, студенти перших курсів ВНЗ, неповнолітні, які утримуються під вартою, підоблікові КВІ», – зазначив Вадим Пивоваров.

3

Як можна використовувати анімаційний фільм «Ти і поліція» під час навчання молоді правам людини в межах «Тижня прав» розповів Володимир Батчаєв, експерт  Експертної групи «Поліція під контролем», автор ідеї: «Відносини підлітків та правоохоронців завжди були непростими. Мультфільм несе такий меседж для підлітків: «Твої права завжди захищає закон». Правова обізнаність щодо алгоритму поведінки з правоохоронцями урівнює відносини поліцейського і дитини. Важливо також вміти уникати конфліктних ситуацій. Головне для дитини – зберегти своє здоров’я і не стати жертвою насильства. Наш мультфільм – школа виживання для підлітків».

4

Ксенія Кравцова, координатор медіа-проектів, керівник програми «Real Stories Production» наголосила на тому, що студія «Real Stories Production» зняла цілу серію мультфільмів. «За 15 місяців ми зробили одну з небагатьох в Україні серію мультиплікаційних фільмів на правозахисну тематику. Технічна та методична якість серіалу доповнюється дотепною і простою формою».

5

Серіал охоплює найбільш поширені ситуації, з якими може зіштовхнутися підліток у своєму спілкуванні з поліцією. Анімаційний фільм покликаний підвищити правову обізнаність підлітків віком від 16 до 18 років щодо поведінки у різних ситуаціях спілкування з правоохоронцями.

Фільм висвітлює 6 типових сюжетів:

6

Представники Офісу Омбудсмана та державних органів влади мали змогу побачити всі анімаційні фільми «Ти і поліція». Усі учасники круглого столу зацікавилися ідеєю навчання підлітків правам людини за допомогою анімаційних фільмів «Ти і поліція».

7

За словами Аксани Філіпішиної, начальника Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та ґендерної рівності Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, вони вже використовують мультиплікаційні фільми у просвітницькій діяльності. «Ми проводимо низку тренінгів в рамках Школи прав дитини на базі Українського навчального центру «Молода гвардія» в Одесі. Наші діти віком від 10 до 17 років вже були залучені до обговорення двох серій навчальних фільмів. Варто більш широко представити цей якісний мультимедійний продукт у шкільних закладах та тренінгових заходах, залучившись підтримкою Міністерства освіти та науки України», – зауважила Аксана Філіпішина.

8

Позицію Міністерства освіти та науки України озвучила Олена Котусенко, головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН: «Мультфільм зроблено дуже якісно та доступно. Його можна використовувати не лише під час проведення Тижня прав людини чи на уроках правознавства, а також з метою профілактики правопорушень. Ми посприяємо, аби мультфільм дійшов до кожного навчального закладу».

9

Олена Міцерук, завідувач відділу з питань дотримання гуманітарних прав Уповноваженого Верховної Ради України, підкреслила, що мультиплікаційний серіал з правовими пам’ятками наприкінці кожної серії та методичні матеріали можна використовувати у межах виховної роботи навіть з батьками.

10

Леся Яремійчук, Відділ молодіжної політики КМДА, повідомила про потребу залучення подібних навчальних матеріалів для неформальної освіти осіб віком від 18 років і вище.

11

Оксана Капітанська, представник Департаменту Національної поліції України, поділилася власними враженнями:«Інтерактивність і наочність є дуже важливими для донесення інформації до дитячої аудиторії. Після схвалення МОН ваших відеоматеріалів ми зацікавлені включити їх до нашої програми «Шкільний офіцер поліції» для старших класів. Під час заходів з неформальної правової освіти ми готові використовувати анімаційні фільми вже сьогодні».

12

З питань співпраці та поширення анімаційних фільмів «Ти і поліція» звертайтеся за адресою: umdpl.association@gmail.com

13

Серію анімаційних фільмів «Ти і поліція» студії Real Stories Production можна переглянути за посиланням.

Серія фільмів реалізована студією Real Stories Production спільно з Асоціацією УМДПЛ за фінансової підтримки Програми «Матра» Посольства Королівства Нідерландів в України.

Поділитися

Інші новини