Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Експерт Асоціації УМДПЛ у ранковому ефірі “Радіо Свобода”. Обговорювали “Закон Савченко”

Експерт Асоціації УМДПЛ, керівник програми “Права людини за ґратами” Олександр Федорук виступив у ранковому ефірі “Радіо Свобода”. Обговорювали “Закон Савченко”.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та прем’єр-міністр Володимир Гройсман виступили за відміну цього Закону або обмеження його дії щодо осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини. З цього приводу були надані коментарі експертів правозахисних організацій та висловлені думки небайдужих громадян, котрі телефонували у студію.

ФедорукЗокрема, експерт Асоціації УМДПЛ Олександр Федорук наголосив: “Закон приймався, щоб зменшити кількість осіб, які перебувають під слідством у слідчих ізоляторах. Однак практика його застосування засвідчила, що з установ виконання покарань почали звільняти значну кількість осіб, які відбувають покарання за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів. Однією з причин ажіотажу навколо цього Закону є існування подвійної норми, закладеної у старий та новий КПК України. Зокрема, у старому КПК, після передачі справи на розгляд до суду, строки тримання особи у СІЗО були необмеженими, що призводило до тривалого перебування осіб під вартою у незадовільних умовах. Тобто зміни мають бути збалансовані та скориговані таким чином, щоб вони враховували і норми діючого кримінально-процесуального законодавства, і порядок застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, і умови тримання ув’язнених”.

Прослухати запис програми можна тут.

Поділитися

Інші новини