Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Експерти Асоціації УМДПЛ брали участь у VI Засіданні робочої групи з питань реформування Державної пенітенціарної служби

7 жовтня 2016 року відбулося Шосте засідання робочої групи при Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності з питань реформування Державної пенітенціарної служби. У заході взяли участь представники органів влади, міжнародних організацій та представники громадських організацій. Від Асоціації УМДПЛ на засіданні робочої групи був присутній керівник програми “Права людини за ґратами” Олександр Федорук.

14696815_990742427703850_280752220_n

Робота групи розпочалася з короткої промови Голови підкомітету з питань діяльності Державної пенітенціарної служби Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Юрія Мірошніченка. Він докладно поінформував присутніх щодо ситуації із законами, що були проголосовані та прийняті Верховною Радою України. Схвально була прийнята інформація щодо підписання Президентом України законів, які спрямовані на гуманізацію законодавства щодо засуджених або взяті під варту, зокрема: № 2251а, 2252а, 2255а, 2490а та 7 жовтня 2016 року були опубліковані в газеті “Голос України”.

У цілому засідання було присвячене обговоренню внесених законопроектів: про внесення змін до статті 64 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку призначення покарання у виді довічного позбавлення волі; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку підтвердження громадянства України та встановлення фактів, що мають юридичне значення; про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального та Кримінально-виконавчого кодексів України щодо адаптації порядку застосування окремих інститутів кримінального права до європейських стандартів.

14694851_990742424370517_860961830_n

Інформацію з цього приводу представив доцент кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, експерт ВГО “Всеукраїнський центр правової допомоги “Громадський Захисник”” Костянтин Автухов. Щодо змін до статті 64 Кримінального кодексу України, він повідомив, що даний законопроект є важливим, оскільки на початку вересня Верховна Рада відхилила законопроект 2254а, який стосувався жінок, котрі відбувають покарання довічного позбавлення волі. Як альтернатива, було внесено новий законопроект, де враховано всі побажання та коментарі, що висловлювались як на засіданнях підкомітету, так і Верховної Ради України.

Матеріали по законопроекту щодо удосконалення порядку підтвердження громадянства України та встановлення фактів, що мають юридичне значення, робочою групою розглядалися вже двічі. За їх результатами учасниками обговорення були внесені пропозиції щодо редакції його змісту. На наступному засіданні планується дійти згоди щодо остаточної редакції законопроекту з метою його подальшої реєстрації у Верховній Раді України.

14628259_990742421037184_2077233169_n

У законопроекті про адаптацію порядку застосування окремих інститутів кримінального права до європейських стандартів була здійснена спроба невеликим обсягом змін вирішити проблеми, що виникають при застосуванні умовно-дострокового звільнення засуджених. Акцент було зроблено на положення міжнародних правових актів та практики Європейського суду з прав людини. Запропоновано: запровадити більш дієву прогресивну систему відбування покарання (поступову); врегулювати порядок зміни умов утримання засуджених до довічного позбавлення волі; впровадити правило звільнення всіх, окрім тих хто становить небезпеку для суспільства; мінімізувати корупційну складову при застосуванні умовно-дострокового звільнення. Після жвавої дискусії учасники обговорення погодилися на наступне засідання, щоб представити узгоджені пропозиції.

Крім цього, як наголосив Юрій Мірошніченко, перед робочою групою також поставлене завдання щодо вивчення та розгляду проекту Закону України “Про амністію у 2016 році”, який 17 серпня 2016 року із пропозиціями Президента України було повернуто до Верховної Ради України.

Поділитися

Інші новини