Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Експерти розроблять пропозиції по реформуванню правоохоронних органів в Україні

1392206456Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів спільно із Центром політико-правових реформ розпочала роботу над концепцією реформи правоохоронних органів в Україні. Результатом роботи стане підготовлений експертами громадянського суспільства документ, який буде запропонований політичним силам, що візьмуться відновлювати довіру населення до силових структур після завершення політичної кризи в країні.

«Правоохоронні органи в Україні вже давно потребували докорінних реформ. Не зміни назв відомств та підрозділів, не пошиття нової форми, а саме системних змін – починаючи від принципів формування і підпорядкування силових відомств і закінчуючи підходами до оцінювання результатів роботи структури. Події останніх кількох місяців стали лакмусовим папірцем, який зробив проблеми правоохоронних органів очевидними для широкого загалу. Міліція стрімко втрачає довіру населення, яка і до того залишала бажати кращого. За результатами опитування, проведеного Харківським інститутом соціальних досліджень у 2012 році, більше третини жертв злочинів взагалі не звертаються до міліції, адже не вірять в ефективність її роботи. Під час Євромайдану до неефективності роботи також додався фактор побоювань, що звернувшись до міліції в якості жертви чи свідка, людина може сама стати підозрюваним чи обвинуваченим у вчинені злочину», – коментує необхідність реформ виконавчий директор Асоціації УМДПЛ Вадим Пивоваров.

Експерти, залучені до розробки концепції, вже окреслили принципи, на яких базуватиметься документ. «Наразі ми домовились про сім основних засад реформи – деполітизація, децентралізація, та девоєнізація правоохоронних органів, уніфікація діяльності, що полягає в унормуванні стандартів поліцейських заходів, прозорість – як набору працівників так і діяльності поліції, професіоналізація, що передбачає чіткі процедури просування по службі та ефективне навчання, і зрештою залишення за поліцією виключно поліцейських функцій – тобто надалі реєстрацією транспортних засобів та ветеринарним контролем, до прикладу, мають займатись цивільні структури, а не атестовані правоохоронці. До кожного із цих принципів ми плануємо підготувати детальне обґрунтування та пропозиції по втіленню їх в життя. До якого б результату не дійшли політики у переговорах щодо ситуації в країні, та зрештою комусь із них доведеться починати роботу над реформою правоохоронних органів та відновлювати довіру населення до міліції, тому ми хочемо, щоб вони дослухались до думки громадянського суспільства у цій роботі», – зазначає експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.

Робота по підготовці реформи підтримана Міжнародним фондом «Відродження». Експерти, що працюють над проектом, запрошують усіх, хто має пропозиції та ідеї стосовно реформування правоохоронних органів, контактувати із робочою групою за електронною адресою: police.reform.ua@gmail.com.

Фото: Наталья Кравчук/ Корреспондент

Поділитися

Інші новини