Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Громадськість закликає парламент відхилити законопроект № 6220

На розгляді у Верховній Раді перебуває проект закону № 6220 “Про внесення змін до КПК щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та підстав закриття кримінального провадження”.

Законопроект пропонує запровадити процедуру перевірки в Єдиному реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) нескасованих постанов про закриття кримінальних проваджень перед внесенням до реєстру відомостей про кримінальне правопорушення.

Експерти групи Реформа органів правопорядку Реанімаційного Пакету Реформ попереджають: у випадку ухвалення цього законопроекту розслідування справ колишніх керівників держави (Януковича і Ко) буде заблоковано. Це також створить серйозні проблеми для антикорупційних розслідувань НАБУ і САП та приведе до масового порушення прав потерпілих осіб.

Зокрема:

  1. Всі справи, які безпідставно закривалися під час президентства Віктора Януковича, не зможуть бути завершені, передані до суду або розглядатися в суді. Адже справи про “відчуження Межигір’я” та “злочини проти учасників Революції гідності” спочатку закривалися в зазначений період, а згодом за цими фактами заново розпочиналися провадження.
  2. Повсюдними стануть факти «процесуальних диверсій», коли для зупинення досудового розслідування детективів НАБУ підставні заявники будуть звертатися в місцеві прокуратури, районні відділи поліції, які за корупційними домовленостями будуть закривати кримінальні провадження.
  3. Порушуватиметься загальний принцип автоматичного початку досудового розслідування, який запроваджений КПК у 2012 році. Замість того, щоб автоматично вносити відомості слідчий/прокурор буде перевіряти наявність нескасованих постанов щодо аналогічних фактів. Очевидно, що практично неможливо перед внесення відомостей до ЄРДР в повній мірі з’ясувати, чи стосується закрита постанова про закриття саме того факту, з приводу якого звертається заявник. Введення цієї норми призведе до затягування реакції на кримінальне правопорушення, а також до появи законної підстави для відмови потерпілим і заявникам у реєстрації кримінального провадження.

Враховуючи вищевикладене, експерти групи Реформа органів правопорядку Реанімаційного Пакету Реформ закликають Верховну Раду відхилити проект закону № 6220 №Про внесення змін до КПК щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та підстав закриття кримінального провадження”.

Заява на сайті РПР.

Поділитися

Інші новини