Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Групою народних депутатів подано законопроекти щодо ідентифікації поліцейських та військовослужбовців Нацгвардії, які були розроблені за участі експертів групи

20 січня групою народних депутатів подано законопроекти про внесення змін до Законів України “Про Національну поліцію” та “Про Національну гвардію” щодо ідентифікації поліцейських та військовослужбовців Національної гвардії України під час виконання ними завдань із охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки №5700 та №5701, розроблені за участі експертів нашої групи.

Проблемою нинішнього законодавчого регулювання нагрудних знаків із номером спеціального жетона, які розміщуються на однострої поліцейського (ч. 3 ст. 20 ЗУ “Про Національну поліцію”) полягає в тому, що цифри на нинішніх жетонах дрібні і нанесені таким способом, що їх неможливо вдень прочитати з відстані, а вночі навіть зблизька. Водночас, на практиці, поширеною є ситуація зберігання жетонів у кишенях під час несення служби, що підтверджується останньою моніторинговою кампанією “Поліція під контролем” Асоціації УМДПЛ
Таким чином жетони не виконують покладену на них функцію ідентифікації.

Щодо військовослужбовців Національної гвардії, які найбільше залучені до забезпечення безпеки під час проведення мирних зібрань, то розпізнавальні знаки для них не передбачені взагалі.

Основні норми, запропоновані законопроектами:

1) індивідуальний номер зазначається на жетоні таким чином, щоб забезпечити можливість розпізнавання номеру на відстані, а також у службовому посвідченні.
А у разі використання бронежилету – закріпляється на ньому в області грудей, а якщо засобів захисту – кріпиться нашивка.

2) для підрозділів Нацгвардії, якщо вони задіяні для охорони громадського порядку, має бути той же стандарт, що і для поліції: жетон, номер, можливість ідентифікувати.
Номери також мають бути зазначені на індивідуальних засобах захисту – шоломах, щитах і бронежилетах.

3) облік індивідуальних номерів ведеться в єдиній базі даних, яка функціонує в безкоштовному доступі в Інтернеті за принципом: ввів номер — отримав інформацію про П.І.Б. поліцейського, посаду, спеціальне звання та позначку про те, що ця особа дійсно має повноваження.

Проект Закону на офіційному веб-сайті Верховної Ради №5700.
Проект Закону на офіційному веб-сайті Верховної Ради №5701.

Перед реєстрацією законопроекти були презентовані громадськості, а також обговорювалися під час круглого столу в Секретаріаті Уповноваженого ВРУ з прав людини за участі представників Національної поліції та Національної гвардії. Окрім цього, листи зі схвальною оцінкою законопроектів було направлено від Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Генеральної прокуратури України.

Новина на веб-сайті Експертної групи “Поліція під контролем”.

2


1

Поділитися

Інші новини