Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Книга-правозахисник розповів про тюремну систему зсередини: Олександр Федорук у рамках «Docudays UA»

Відвідувачі «Живої бібліотеки» цьогорічного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA мали можливість поспілкуватися з Олександром Федоруком, керівником програми Асоціації УМДПЛ «Права людини за ґратами». У суботу, 25 березня 2017 року, правозахисник став книгою, яка розповіла про тюремну систему зсередини.

2017325150749

«Якщо у звичайній бібліотеці обирають і читають книжки на цікаву тему, в нашій «Живій бібліотеці» можна обрати людину-«книгу» з цікавим життєвим досвідом і поставити їй різноманітні запитання», – зазначають організатори на сайті «Docudays UA».

Першою «читачкою» книги від Асоціації УМДПЛ стала молода жінка, яка працює у сфері кіновиробництва. «Вона нічого не знала про тюремну систему, але її зацікавило все: як працює система, скільки людей у в’язниці, як вони туди потрапляють, як живуть. Здивування викликав факт існування окремої колонії для дівчаток», – розповів про враження «читачки» Олександр Федорук.

Поспілкуватися про права людини у тюремній системі в Україні з правозахисником підійшли і колеги з Казахстану та Узбекистану. За словами Олександра Федорука, саме розмова з непідготовленими «читачами» засвідчила про значення відеопроекту «Життя за ґратами».  «У першій стрічці відеопроекту «Покарання ув’язненням в Україні. Теоретичні основи та практика» закладено базові знання, які ми можемо дати суспільству про в’язницю. Запитання зацікавлених активістів про те, що таке СІЗО, колонія та довічне ув’язнення, співпали із запитаннями, на які ми відповідаємо у рамках відеопроекту «Життя за ґратами», – уточнив він.

«Спілкування з кожним відвідувачем «Живої бібліотеки» про права людини у тюремній системі тривало не менше 30 хвилин. «Якщо у людей є інтерес, значить, ми рухаємося у правильному напрямку», – натхненно зазначив Олександр.

Якщо ви не потрапили на зустріч з Олександром, про тюремну систему та права людини за ґратами ви можете дізнатися у першій стрічки «Покарання ув’язненням в Україні. Теоретичні основи та практика» на Youtube-каналі Real Stories Productionhttp://bit.ly/2kU3lUx, а також на сайті онлайн-порадника «Права людини за ґратами»: http://prisonrights.info/

Стежте за новинами програми «Права людини за ґратами» на Facebook за посиланням.

Джерело

Поділитися

Інші новини