Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Кого оминає соціальна справедливість

121212Починаючи з 2009 року, щорічно 20 лютого весь світ відзначає День соціальної  справедливості. Що ця дата значить для України? Впроваджуючи її рішенням Генеральної Асамблеї ООН, метою було привернення уваги суспільства, органів державної влади, громадських організацій до активного втілення в життя політики і стратегії, спрямованих на забезпечення соціальної рівності та справедливості.

Чому ми погоджуємося з тим, що не має бути відмінностей між людьми з різною статтю, віком, расовою та релігійною приналежністю, але, в той же час, далекими для сприйняття та розумінння залишаються особи, хворі на наркоманію та жінки, які займаються найдавнішою професією? Ці категорії громадян залишаються одними з найбільш дискримінованих в українському суспільстві. Парадоксально, але затятими порушниками їхніх прав є саме ті, від кого варто було б очікувати захисту – українські правоохоронці.

Кіровоградське обласне відділення благодійної організації «Всеукраїнська Ліга «Легалайф» у 2013 році провело дослідження серед робітників комерційного сексу щодо порушення прав людини працівниками міліції. Оприлюднені результати невтішні – майже кожна п’ята жінка піддівалася фізичному насильству (побиттю, згвалтуванню) зі сторони правоохоронних органів. Серед найбільш поширених видів порушень: погрози, шантаж, психологічний тиск (38,2%), вимагання грошей (29,4%), порушення права на фізичну недоторканність(17,6%) та незаконне затримання (14,7%).

Наркозалежні особи також постійно зазнають різні нападки з боку міліції – останні підтримують аптечну наркомафію, «збивають» гроші у споживачів наркотиків, або підкидають заборонені речовини для оформлення протоколів. Та і окрім міліції держава не піклуєтья про збереження цієї вразливої групи населення – практично не фінансуються програми лікування від наркозалежності, а існуюча програма замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) діє за підтримки Глобального фонду боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом і малярією.

Чому так просто осуджувати людину за її особистий вибір і так важко зрозуміти, що Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод стосується кожного? Давайте будемо розсудливими і справедливими та визнаємо, що окрім способу життя ці люди нічим не відрізняються від інших, адже навіть найменші кроки у цьому напрямку допоможуть досягнути позитивних змін у суспільстві.

Нагадаємо, що Асоціація УМДПЛ займається розслідуванням порушень прав вразливих груп спільно з працівниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Проект реалізовується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися

Інші новини