Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Міжнародна діяльність Асоціації: приклад Молдови

1379323510У Молдові видано практичний посібник організації Promo-LEX, яка в рамках міжнародної кампанії моніторингу поліції, ініційованого Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ), проводила моніторинг поліції в Республіці Молдова. Практичний посібник складається з двох частин – результатів кампанії «Слідкуємо за поліцією» та поради по тому, як здійснювати моніторинг діяльності співробітників поліції, які знаходяться в безпосередньому контакті з населенням.

Раніше ми писали про зустріч, на якій підводились результати міжнародної кампанії моніторингу поліції в п’яти країнах. Див. статтю: В Києві зустрілись координатори міжнародного моніторингу поліції з п’яти країн.

До посібника увійшов звіт про проведену в Молдові моніторингову кампанію, під час якої були відвідані майже всі відділення поліції в країні – 42 комісаріати поліції, а також шляхом випадкового вибору як мінімум одне відділення/пост в кожному районі (108 відділень/постів). Також на час моніторингу був створений інформаційний портал, який дозволяє поділитися своїм відео, відзнятим під час моніторингу, містить мапу моніторингу, на який можна знайти відділення поліції та звіти громадських спостерігачів, які стосуються цього відділення.

Також посібник містить інформацію про те, як організувати та провести моніторинг і складається з наступних розділів: ідентифікаційні знаки та поведінки працівників поліції та карабінерів в суспільстві; прозорість діяльності працівника дорожньої поліції в області дорожнього руху; доступ в будівлі підрозділів МВС та порядок подачі інформації про злочини; громадський моніторинг діяльності поліції. Всі розділі підготовлені у відповідності до законодавства Республіки Молдова та міжнародних принципів моніторингу поліції.

Публікація підготовлена організацією Promo-LEX в партнерстві з Асоціацією УМДПЛ при фінансовій підтримці Посольства Великобританії в Україні. З електронною версією можна ознайомитись тут (російською мовою).

Поділитися

Інші новини