Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

П’ять речей, які варто знати про «Нацдружини» перед виборами, – коментар юриста

Final Exam Schedule

П’ять речей, які варто знати про «Нацдружини» перед виборами:

✔️ Зараз з урахуванням виборів є й будуть порушення, злочини, однак «Нацдружини» – це громадська організація. Якихось інших додаткових повноважень порівняно з простими громадянами вони не мають.

✔️ Вони можуть керуватися так званим громадським затриманням. Це стаття 207 КПК, яка дозволяє будь-кому, якщо людина є свідком злочину, затримати особу до приїзду поліції.

✔️ Загалом, «Нацдружини» несуть таку ж відповідальність, як і будь-які інші громадяни. До відповідальності має притягати поліція. «Національні дружини» – це ГО, а в регіонах є зареєстровані громадські формування з охорони правопорядку.

✔️ Там дозволяється мати спецзасоби, ходити на спільні патрулювання з поліцією, але це не в усіх регіонах. Крім того, начальник поліції має видати наказ про спільне патрулювання, є рапорти, є звітність. Навряд чи зараз «Нацдружини» збираються патрулювати дільниці в такій формі. Громадське затримання – це їхня прерогатива. Затримують до виклику поліції

✔️ З порядком, скоріш за все, впораються. МВС іміджево зацікавлене в тому, щоб порушень на дільницях не було. Вони вважають це своєю особистою відповідальністю. Крім того, що це обов’язок МВС за законом. З огляду на численні заяви Авакова є розуміння того, що МВС хоче заробити якусь репутацію й показати, що порядок на виборах можливий.

Коментар юриста Євгена Крапивіна виданню «Слово і Діло» про те, чи можуть «Нацдружини» застосувати силу читайте повністю за посиланням.

Аналитичну записку «Общественные формирования по охране правопорядка в Украине: тенденции и угрозы для прав и свобод человека» завантажуйте на нашому сайті.

Цей допис доступний також на нашій Facebook-сторінці.

Поділитися

Інші новини