Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Передача ув’язнених з непідконтрольних територій. Відеосюжет з місця події

Відбулась п’ята передача ув’язнених з непідконтрольних Україні територій — 20 осіб було передано під українську юрисдикцію. Асоціація УМДПЛ спільно з Real Stories Production підготували відеосюжет про те, як відбувалася передача в’язнів.

Коли розпочалися бойові дії на Сході України, на захоплених територіях перебувало біля 20 тисяч осіб, які утримувалися у в’язницях, СІЗО та виправних центрах Донецької області. У ході перемовин із керівництвом так званого Мін’юсту самопроголошеної ДНР українській владі вдалося досягти домовленості щодо вивозу в’язнів з непідконтрольних Україні територій. Відтоді передача людей відбувається кожні два місяці. Гарантом безпеки з української сторони виступає Валерія Лутковська, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, яка разом з представниками громадськості особисто бере участь у таких заходах. Разом із Омбудсманом контролює процес передачі в’язнів Асоціація УМДПЛ.

На Донбасі, на непідконтрольній території, досі залишилось понад 10 тисяч ув’язнених. Ми не знаємо, в яких умовах вони перебувають, чи надається їм медична допомога та взагалі як з ними поводяться. Жодного незалежного механізму перевірити умови утримання в місцях несвободи на окупованих територіях наразі не існує. Крім того, багато сімей були вимушені виїхати з Донеччини в інші регіони України, а відтак — велика кількість ув’язнених залишилась без соціальних зв’язків. Розуміючи це, Асоціація УМДПЛ намагається максимально сприяти Омбудсману в організації переміщення ув’язнених на підконтрольну Україні територію” — розповідає Вадим Пивоваров, виконавчий директор Асоціації УМДПЛ.

Передача осіб, що утримуються під вартою на непідконтрольних територіях, відбувається завдяки взаємодії Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Служби Безпеки України та Управління ДПтСУ в Донецькій області.

Поділитися

Інші новини