Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Підлітки про подорож з Асоціацією УМДПЛ: «Не докладаючи багато зусиль, можна дізнатися про свої права»

«Треба знати свої права.  Пора дорослішати», – вважає Северин Юрчик.DSC_8394 - копия

Хлопцю 16 років. Він навчається у коледжі та вже визначив сферу своїх інтересів – адміністрування. Знає, ким хоче бути у майбутньому.  Щоб знати свої права під час спілкування з поліцією, долучився до просвітницької подорожі з Асоціацією УМДПЛ.


Хоча сам Северин проблем з поліцією не має, з досвіду знайомих розуміє, що ніхто не застрахований від прикрих ситуацій.

Саме тому хлопець зацікавився матеріалами програми «Просвітництво» та студії Real Stories Production.  Йдеться про брошуру «Підлітку про поліцію» (http://bit.ly/2jqvXAl) та мультсеріал «Ти і поліція» (http://bit.ly/2kGTAb5).

«Раніше не бачив подібних до цих навчальних матеріалів. Мені подобається доступна подача інформації», – поділився враженнями Северин.

Мультфільм та брошура містять практичні поради підлітку щодо його поведінки у типових ситуаціях спілкування з поліцією: «Пред’яви документи і виверніть кишені», «Відчиніть – поліція!», «Вам потрібно прибути до відділення поліції», «Ви порушили громадський порядок. Проїдьмо до відділення для складання протоколу», «Це ти скоїв злочин? Зізнавайся!», «Побиття у поліції».

Перед прочитанням брошури Северин переглянув одразу всі серії мультфільму. «Якби побачив мультик раніше, у ситуації  «Відчиніть – поліція!», ніколи б не сумнівався, чи можна не пускати поліцію до квартири», – зізнався підліток.

Його улюблений герой – Паштет, хоча сам Северин жодним чином не асоціює себе з котом-бешкетником.

14449908_1795072270708250_717387107118929249_n

Дійсно, Северин більше схожий на Вась-Вася. Хоча друзі, схожі на кота-бешкетника, у нього є. За його словами, вони теж іноді лізуть куди не треба, а потім потрапляють у неприємні ситуації. «З деякими друзями я вже поділився брошурами та посиланнями на мультик», – повідомив Северин.

«Під час перегляду мультфільму можна дізнатись про свої права, не докладаючи багато зусиль. Брошура містить більше інформації, але читання спрощує її розподіл на параграфи. Брошуру не завадить носити з собою. Якщо потрапиш у якусь неприємну ситуацію, можна відкрити брошуру і пригадати важливі поради», – зробив для себе висновки підліток.

DSC_8385

«Коли я дізнався про мультик та брошуру, без стороннього примусу переглянув відео та прочитав книжку. Якщо примушувати когось вивчати свої права, ніхто нічого не запам’ятає. На минулому курсі у коледжі був курс «Правознавство». Якби на таких уроках виділили час на показ мультиків, було б набагато цікавіше», – висловив Северин своє захоплення навчальними матеріалами Асоціації УМДПЛ.

Почитати брошуру «Підлітку про поліцію»: http://bit.ly/2jqvXAl

Переглянути мультсеріал «Ти і поліція»: http://bit.ly/2kGTAb5

Поділитися

Інші новини