Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Підобліковим КВІ – про права та правоохоронців

1369028073На базі Чугуївського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відбулась зустріч, під час якої очільник Харківського обласного осередку Асоціації українських моніторів дотримання прав людини (Асоціації УМДПЛ), голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», керівник «Центру правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи Юрій Чумак виступив перед 21 юнаком та дівчиною, які є підобліковими Чугуївського міжрайонного відділу КВІ управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області.

Ці молоді люди вже переступали Закон. І не раз зустрічалися з працівниками міліції. Втім, не вміючи відповідно поводитися з правоохоронцями, мали загрозу наразитися на нові неприємності. Саме тому, як певна уразлива група, вони й були обрані в якості слухачів досвідченого лектора.

Юрій Чумак, спілкуючись із молоддю, підкреслив: «Найголовніше, що слід пам’ятати: ваша обізнаність-ваша мирна «зброя». Якщо дотримуєшся Закону та знаєш свої права – завжди будеш убезпечений від небажаних наслідків».

Правозахисник розповів про основні принципи комунікації з працівниками органів внутрішніх справ, наголосивши на безумовному додержанні 3-х правил (3-х НЕ) при спілкуванні з міліцією:
– НЕ провокуй!
– НЕ ображай!
– НЕ тікай!

Також Ю. Чумак докладно зупинився на підставах для зупинки громадянина та для перевірки документів правоохоронцями, на так званих «запрошеннях» до райвідділів та на поширених порушеннях з боку працівників міліції.

Заключна частину зустрічі була присвячена відповідям на запитання учасників та тематиці відстоювання порушених прав. Юрій Чумак повідомив присутнім, що з 1 січня 2013 р. в Україні затриманим за кримінальні та адміністративні правопорушення надається безоплатна правова допомога адвокатами, що працюють на базі Центрів безкоштовної вторинної правової допомоги, і надав телефони Харківського обласного центру та Всеукраїнської телефонної лінії правової допомоги.

Всім учасникам заходу були роздані пам’ятки про повноваження працівників МВС та права громадян під час контактів із міліцією, підготовлені Асоціацією УМДПЛ.

Лекція відбулась в рамках проекту Асоціації УМДПЛ «Посилення можливостей молоді захищатися від свавілля правоохоронних органів», що реалізується за фінансової підтримки Фонду Чарльза Стюарта Мотта.

Її проведення стало можливим завдяки підтримці з боку директора Чугуївського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Вікторії Корощупової та інспектора Чугуївського міжрайонного відділу КВІ капітана внутрішньої служби Марини Рябініної.

Поділитися

Інші новини