Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Після 22.00 у Тернополі іноземним студентам заборонено ходити містом

1368854996Тикання пальцями, неприхильність за ознакою раси – саме з цим ледь не щодня стикаються іноземці, які навчаються у Тернополі. Міліція також не стоїть осторонь цих подій: іноземців затримують за порушення, а бували випадки, коли розказували приїжджим на навчання з-за кордону ледь не фантастичні закони. Як-от, що по місту іноземцям заборонено ходити після 22.00 год.

Щоб пояснити іноземцям деякі нюанси спілкування з міліцією, у медичному університеті відбулася лекція «Ти і міліція: як діяти, щоб не стати жертвою міліцейського свавілля», провести яку запросили голову громадської організації Тернопільська Правозахисна Група.

– За моїми підрахунками приблизно четверта частина іноземців стикалася з незрозумілими для них діями міліції, – розказує лектор, активіст моніторингових кампаній Асоціації УМДПЛ Володимир Шевченко. – Вони розказували, що до них дуже часто підходять міліціонери посеред вулиці з проханням показати паспорт, або штрафували за куріння.

За словами активіста, найрезонанснішим питанням було, чи можна ходити вулицями Тернополя після 22.00 год. Адже за словами іноземців, комусь із їх товаришів таке пояснювала міліція.

– Бувають такі випадки, що студентів забирає міліція, – розповідає Михайло Корда, декан факультету іноземних студентів ТДМУ. – А щодо того, чи їх забирають законно чи ні, то цим питання повинні займатися юристи.

На лекції було присутні близько 80 іноземців. Вони дізналися, як правильно спілкуватися з міліцією; як себе поводити, щоб не стати жертвою недобросовісних правоохоронців; як розрізнити, які вказівки міліціянта є законним, а які – ні.

До слова, у Тернополі найближчим часом відбудеться ще 6 подібних заходів у рамках діяльності цієї організації. Тож на подібну лекцію чекають студенти та учні інших навчальних закладів, а також діти-сироти.

*Лекції були проведені в рамках проекту Асоціації УМДПЛ «Посилення можливостей молоді захищатися від свавілля правоохоронних органів», що реалізується за фінансової підтримки Фонду Чарльза Стюарта Мотта.

Поділитися

Інші новини