Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Працівниками Департаменту НПМ здійснено моніторинг дотримання прав людини працівниками правоохоронних органів в зоні проведення АТО

DSC0001221-23 квітня 2015 року працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини разом із членами громадської організації «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів» здійснили перевірку дотримання прав людини в органах та спеціальних установах Маріупольського міського управління ГУ МВС України в Донецькій області.

Перевірено ізолятор тимчасового тримання та Жовтневий райвідділ Маріупольського міського управління ГУМВС України в Донецькій області. Окрім цього, з метою виявлення порушень прав людини було опитано осіб, затриманих працівниками Служби безпеки України, які перебували в Маріупольському слідчому ізоляторі.

Перевіркою встановлено, що працівниками Жовтневого РВ та Управління СБ України в Донецькій області систематично  ігноруються вимоги  щодо забезпечення права на захист затриманих осіб. Негайно після затримання осіб не здійснюється повідомлення центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Також виявлено випадки, коли про затримання осіб таке повідомлення взагалі не було здійснено.

У Жовтневому райвідділі  особа, відповідальна за перебування затриманих, яка повинна контролювати дотримання прав кожної затриманої особи з моменту її затримання,  не здійснює передбачені Кримінальним процесуальним кодексом заходи щодо запобігання порушень прав затриманих осіб. Відсутня документація обліку усіх дій, які проводяться із залученням затриманого, у тому числі час їх початку та закінчення, а також осіб, які проводили такі дії або були присутні під час проведення таких дій. Доставлені особи не реєструються в Журналі обліку доставлених, відвідувачів та запрошених.

Відсутні спеціальні приміщення для роботи із затриманими та доставленими особами, а всі дії із затриманими особами проводяться у робочих кабінетах працівників міліції, що створює ризики неналежного поводження і заборонено законодавством. Моніторами виявлено непоодинокі випадки доставляння осіб, які утримуються в слідчому ізоляторі або ізоляторі тимчасового тримання, до приміщень райвідділу для проведення слідчих дій, що заборонено п. 4 Наказу МВС від 18.12.2003 № 1561. Крім того, у райвідділі відсутні відповідним чином обладнані спеціальні приміщення для тимчасового тримання затриманих або доставлених осіб.

У протоколах про затримання осіб за підозрою у вчиненні злочину не зазначається час та місце фактичного затримання, а фіксується час доставляння до райвідділу або ж час та місце складання протоколу про затримання. Відсутність у протоколі затримання часу фактичного затримання особи призводить до штучного збільшення передбаченого Конституцією України часу, протягом якого законність затримання повинна бути перевірена судом.

В ізоляторі тимчасового тримання Жовтневого РВ не здійснюється інформування органів прокуратури у випадку доставляння осіб із тілесними ушкодженнями та не проводяться перевірки за фактами виявлених таких тілесних ушкоджень.

Всі зафіксовані порушення були доведені до відома керівників перевірених установ.

Детальний перелік виявлених недоліків та рекомендацій щодо їх усунення буде направлено керівництву Генеральної прокуратури, Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України для відповідного реагування.

Джерело: Уповноважений ВРУ з прав людини

Поділитися

Інші новини