Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Правозахисник Андрій Юров провів тренінг для поліцейських-омбудсменів та громадських активістів

Правозахисник Андрій Юров ознайомив представників Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, громадських організацій, адвокатів та громадських моніторів з концепцією прав людини та практичні аспекти моніторингової діяльності та адвокаційної роботи. Тренінг для учасників з різних областей України пройшов 27-28 травня 2017 року у Києві в рамках програми «Просвітництво» Асоціації УМДПЛ.

головна

Фізик за освітою, випускник Воронезького державного університету, Андрій Юров з 1988 року активно займається захистом прав людини як на рівні місцевої спільноти, так і на рівні країни і за кордоном. Правозахисник є членом Ради з прав людини при президенті РФ, а також керівником Кримської польової місії з прав людини.

18741874_1488896067821585_1442583255_n

Протягом першого дня тренер окреслив загальну об’єктивну картину прав людини, головні ідеї, норми та стандарти прав людини, а також приклади з міжнародного досвіду дотримання прав людини у діяльності поліції.

18762969_1488894244488434_2112780933_n

«Лектора надзвичайно цікаво слухати. Інформація гарно викладена та проілюстрована життєвими історіями. Головну мету тренінгу досягнуто – ми зацікавились більш поглиблено вивчити питання, підняті під час тренінгу», – зазначила Ольга Приходченко, головний спеціаліст Управління забезпечення прав людини Національної поліції України у Хмельницькій області.

IMG_0766

Ознайомитися детальніше з такими проблемними питаннями як оцінка ефективності роботи української поліції учасники тренінгу зможуть завдяки науково-практичному виданні Експертної групи «Поліція під контролем» «Оцінка ефективності роботи поліції в Україні: від «палиць» до нової системи»,  а також у статті експерта групи з кримінальної юстиції у номері «ЮРИСТ&ЗАКОН».

18762665_1488893267821865_1076201252_n

Отримані знання стануть учасникам у пригоді не лише у межах професійної діяльності. «Мене особисто захопив історичний аспект розповіді тренера. Йдеться про порушення прав людини під час Другої світової війни та Конголезької війни, про яку мало кому відомо», – розповів Олексій Альонкін, Центральний офіс Управління забезпечення прав людини НПУ. 

2017527163528

Як фахівець Олексій оцінив наочні пояснення, «що таке права людини, хто такий громадянин, що таке підданство, які права держави та повноваження підданого». Крім того, було корисно дізнатися про ситуацію щодо дотримання прав людини в інших країнах.

«Тренінги за участю громадських організацій важливо відвідувати, щоб “не варитися у власному соку”. Тут відбувається не лише обмін досвідом та знаннями, цінними є знайомства з представниками громадських організацій. Співпраця регіональних представників УЗПЛ – запорука  успіху їхньої діяльності», – додав Олексій Альонкін.

18762530_1488893187821873_1340450890_n

Ідею налагодження взаємозв’язків між громадськими активістами, іншими структурними підрозділами, а також адвокатами підтримали всі учасники тренінгу.

На заході були присутні працівники Управління забезпечення прав людини з різних областей. Євгена Шара, член ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», яка проживає у Житомирській області, давно хотіла познайомитися з регіональними представниками УЗПЛ. «. «У адвокатському середовищі є побоювання, що працівники УЗПЛ можуть необ’єктивно оцінювати дії поліції, оскільки вони їй підпорядковані, утримуються за її фінансової підтримки. Сьогодні маю можливість поспілкуватися з ними особисто про випадки порушення прав людини в області». 

IMG_0758

Протягом другого дня Анрій Юров визначив тактики та стратегії захисту прав людини, практичні аспекти моніторингової діяльності та адвокаційної роботи.

Працівники Управління використовуватимуть отримані знання з метою попередження випадків порушення прав людини. «Ми проводимо просвітницькі заходи. Розповідаємо поліції про необхідність керуватися нормами закону, а громадянам – про їхні права та обов’язки. На тренінгу Асоціації УМДПЛ отримали практичний досвід, яким можемо використати у своїй роботі та поділитися під час власних тренінгів та лекцій», – зауважила Ольга Приходченко.

IMG_0761

Після завершення насиченого дводенного тренінгу лектор Андрій Юров висловив побажання відновити практику проведення правоосвітніх заходів в Україні.

Стежте за новинами Асоціації УМДПЛ на Фейсбуку за посиланням.

Поділитися

Інші новини