Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Представник Асоціації УМДПЛ увійшов до складу Експертної ради з питань реалізації національного превентивного механізму

24 січня 2012 року у Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбулося перше установче засідання Експертної ради з питань реалізації національного превентивного механізму (НПМ). Експертна рада стане головним координуючим органом діяльності національного превентивного механізму у відповідності до Факультативного протоколу ООН проти катувань, який запрацював із прийняттям Верховної Радою України змін до Закону України «Про Уповноваженого ВР України з прав людини». Національний превентивний механізм працюватиме за моделлю «Омбудсман+», що означає спільну роботу в цій сфері Офісу Уповноваженого та представників громадянського суспільства.

В числі інших представників громадських правозахисних організацій до Експертної ради увійшов виконавчий директор Асоціації УМДПЛ – Вадим Пивоваров. Експерти Асоціації УМДПЛ протягом вже більше ніж 5 років працюють в напрямку запровадження громадського контролю за діями правоохоронних органів як механізму превенції порушень прав людини, тому участь в Експертній раді стане логічним продовженням діяльності Асоціації в цій сфері. Найближчим часом Асоціація планує проведення спільних з Офісом Омбудсмана та Асоціацією незалежних моніторів навчань для активістів НУО на тему відвідування місць несвободи в системі Міністерства внутрішніх справ, які в подальшому братимуть участь в роботі НПМ.

У засіданні також взяли участь представники таких організацій: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Молодіжна Альтернатива, Центр інформації про права людини, Харківський інституту соціальних досліджень та Асоціація незалежних моніторів місць несвободи. На засідання були також запрошені у якості спостерігачів наступні міжнародні та міжурядові організації: Координатор Проектів ОБСЄ в Україні, Рада Європи в Україні, Представництво Європейського Союзу в Україні, Представництво ЮНІСЕФ в Україні, Представництво Верховного Комісара ООН з прав людини в Україні, Управління Верховного комісару у справах біженців ООН в Республіці Білорусь, Республіці Молдова та Україні, Представництво ООН в Україні та Міжнародний фонд «Відродження».

В ході першого засідання Експертної ради було обрано Секретаря Ради, затверджене Положення та Регламент роботи Експертної ради. В ході обговорення було прийняте рішення про розробку окремого Положення про монітора НПМ в Україні, яке б містило критерій та порядок відбору таких моніторів, порядок залучення до роботи НПМ тощо. Також було обговорено попередній план дій на 2013 рік, намічено тренінгові заходи для моніторів та розроблено план візитів до місць несвободи.

Поділитися

Інші новини