Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Представники Асоціації УМДПЛ взяли участь у моніторинговому візиті працівників Офісу Омбудсмана до Голосіївського райсуду Києва

136577962810 квітня представники Асоціації УМДПЛ Вадим Пивоваров та Марина Цапок взяли участь у моніторинговому візиті, що проводився спільно із працівниками Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Моніторингова група відвідала Голосіївський районний суд міста Києва. Метою візиту була перевірка місць несвободи, що знаходяться у підпорядкуванні суду – камер для тримання підсудних, «кліток» в залах судових засідань, інших факторів, які впливають на умови перебування підсудних у приміщенні суду.

Перш за все варто зазначити відкритість до діалогу голови суду, яка забезпечила безперешкодний доступ учасників моніторингу до усіх приміщень та документації. Таке ставлення відчутно сприяє досягненню головної мети національного превентивного механізму – усунення передумов для катувань, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, видів поводження та покарання.

В ході перевірки було виявлено декілька проблем, що впливають на умови перебування підсудних в суді. Крім того, як показує досвід попередніх візитів до судових установ, ці проблеми є системними і спільними для багатьох судів в Україні.

Голосіївський районний суд розміщується у будівлі, яка лише частково пристосована для відповідних цілей – це прибудова до житлового будинку, без окремого двору та достатньої кількості власних підсобних приміщень. Через це суд має декілька суттєвих супутніх проблем, що можуть зумовити жорстоке чи принижуюче гідність поводження із підсудними.

Зокрема, камери для тримання підсудних занадто малі, і не можуть комфортно вміщувати усіх доставлених на судові засідання осіб. Система вентиляції не спроможна забезпечити достатнє провітрювання та свіже повітря, і навіть встановлений в приміщенні кондиціонер в жаркий період року не полегшує умови перебування людей у цих приміщеннях. Крім того у суді відсутня можливість конфіденційних зустрічей підсудних із адвокатами. Такі зустрічі, зі слів адміністрації суду, відбуваються у залах судових засідань під наглядом конвою.

Не зважаючи на те, що підсудні часто-густо знаходяться у приміщенні суду протягом 12-14 годин, вони фактично позбавлені їжі, оскільки доставляються з Київського слідчого ізолятора без продуктів харчування (у таких випадках законом передбачена видача сухого пайка). Є можливість лише пити воду або чай.

Більш докладний огляд результатів візиту згодом буде доступний на сайті Уповноваженого ВР з прав людини та на сайті Асоціації УМДПЛ, відповідні рекомендації будуть спрямовані до зацікавлених відомств.

Для довідки:
Моніторингові візити до місць несвободи, які здійснюють представники Уповноваженого, є частиною нещодавно запровадженого в Україні Національного превентивного механізму запобігання катуванням та жорстокому поводженню (НПМ) за моделлю «Омбудсман +». Безпосереднє втілення в життя роботи НПМ здійснюється відповідним департаментом в Офісі Уповноваженого. Згідно моделі «Омбудсман +» відвідування експертами Офісу Уповноваженого місць несвободи відбувається за обов’язкової участі представників громадських організацій. Такі представники попередньо мають пройти спеціалізоване навчання та отримати доручення Омбудсмана.

Поділитися

Інші новини