Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Представники Офісу Омбудсмана та Асоціації УМДПЛ сформулювали пропозиції щодо усунення недоліків у роботі столичної міліції, які будуть надані Міністерству внутрішніх справ для відповідного реагування

1365779348Головним управлінням МВС України в м. Києві неналежно виконуються рекомендації Уповноваженого з прав людини щодо усунення недоліків, які негативно впливають на стан забезпечення прав людини в діяльності столичної міліції.

Такий висновок зробили працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з представниками громадськості, зокрема працівником Асоціації УМДПЛ, Євгеном Крапивіним, які відповідно до статті 19-1 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» 10 квітня 2013 року відвідали Оболонське РУ ГУМВС України в м. Києві.

Попереднє відвідування Оболонського районного управління та другого територіального відділу міліції, підпорядкованого цьому управлінню, відбулося 11.01.2013, в результаті якого було виявлено ряд суттєвих недоліків, що негативно впливають на дотримання прав людини. З метою усунення цих недоліків Уповноваженим з прав людини керівництву МВС України було спрямовано рекомендації, у тому числі такі:
• привести у відповідність до нормативних вимог документацію в частині фіксації та обліку осіб, які затримуються та доставляються до підрозділів міліції працівниками патрульної служби;
• забезпечити належний облік осіб, які перебувають у приміщеннях міліції.
Усуненню зазначених недоліків Уповноваженим приділяється особлива увага, оскільки вони створюють ризики незаконних затримань та тривалих тримань у приміщеннях міліції, катувань та інших видів неналежного поводження.
В інформації керівництва МВС Уповноваженому з прав людини про стан виконання цих рекомендацій зазначено, що надані рекомендації виконано.

В результаті відвідування 10.04.2013 встановлено, що документація патрульної служби міліції дійсно в рекомендованому обсязі приведена до нормативних вимог.

Водночас, інформація щодо забезпечення належного обліку осіб, які перебувають у приміщеннях міліції, не відповідає дійсності, жодного поліпшення після попереднього відвідування не відбулося. У відповідні журнали, як і раніше, не вноситься обов’язкова інформація щодо того, хто саме з міліціонерів доставляв чи запрошував осіб до приміщень міліції і з якою метою, у якому статусі ці особи там перебували (доставлених, відвідувачів чи запрошених), яких заходів вживалося до доставлених осіб тощо.

З приводу неналежного виконання рекомендацій та надання недостовірної інформації щодо усунення недоліків Уповноваженим буде підготовлено відповідний акт реагування.
Серед інших недоліків, які негативно впливають на стан дотримання прав людини в діяльності відвіданого підрозділу міліції та підлягають усуненню, слід зазначити такі:
• незабезпечення безперешкодного доступу маломобільних груп населення до адміністративної будівлі;
• неналежну організацію роботи щодо інформування центрів з надання безоплатної правової допомоги затриманим;
• неналежне харчування осіб, які тримаються в кімнатах затриманих та доставлених чергової частини (КЗД);
• невиконання вимог інструкції про порядок функціонування дактилоскопічного обліку, що призводить до неконтрольованої дактилоскопії громадян;
• відсутність вільного доступу до приймальні громадян;
• невиконання Положення про кімнати для проведення слідчих дій в органах і підрозділах внутрішніх справ України. Кімната для проведення слідчих дій відсутня, внаслідок чого слідчі дії та інші передбачені законодавством України заходи (опитування, побачення із захисником тощо), необхідні для повного, всебічного й об’єктивного дослідження обставин учинення злочинів за участю осіб, затриманих за підозрою в їх вчиненні, проводяться у будь-яких приміщеннях.

Крім того, в райуправлінні не забезпечено виконання нормативних вимог щодо безперервності лікування затриманих осіб, які цього потребують, препаратами замісної підтримувальної терапії та детоксикації.
Детальний перелік недоліків, виявлених у результаті візиту, а також пропозиції щодо їх усунення будуть надані Міністерству внутрішніх справ для відповідного реагування.

Поділитися

Інші новини