Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Продовжується серія навчань, присвячена проведенню громадсько-парламентських розслідувань порушень прав вразливих груп населення

27-28 березня 2015 року у Києві Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) провела черговий тренінг “Громадські розслідування порушень прав представників вразливих груп населення у взаємодії з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини”.

DSC_0416

Під час тренінгу учасники дізналися про головні принципи, правові підстави та механізми громадських розслідувань порушень прав вразливих груп населення (наркозалежних та секс-працівників) з боку представників правоохоронних органів та про подальше трансформування таких розслідувань у громадсько-парламентські розслідування. Також слухачів ознайомили, яким чином за результатами громадського розслідування відкривається провадження Уповноваженого у справі про порушення прав людини, як до провадження залучаються представники громадськості, які заходи проводяться в межах, які досягаються результати тощо.

Окрім того, учасники заходу почули про набутий досвід громадських розслідувань порушень прав вразливих груп населення з подальшим  відкриттям проваджень Уповноваженого та проведення спільних заходів в межах цих проваджень, про результати цих заходів та про проблеми, які виникали на практиці.

Також під час тренінгу було визначено конкретні факти та напрямки, за якими будуть розпочаті громадські розслідування, за результатами яких в подальшому будуть відкриті провадження Уповноваженого із залученням громадськості до заходів в межах цих проваджень. Тобто, ці громадські розслідування будуть трансформовані в громадсько-парламентські.

В проведенні навчання та дискусії взяли участь: Андрій Толопіло, експерт Асоціації УМДПЛ та керівник проекту, Вадим Пивоваров, виконавчий директор Асоціації УМДПЛ, а також працівники Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини: Сергій Швець та Євгеній Прусов.

«Особлива увага захисту прав саме цих верств населення приділяється тому, що в силу певних особливостей захистити самотужки свої права вони неспроможні. Проти них найчастіше порушується закон, отримуються зізнання у скоєнні злочинів, до яких вони іноді не причетні. Саме така категорія осіб стає «легким об’єктом» деяких працівників міліції в «покращенні» показників діяльності органів внутрішніх справ у боротьбі зі злочинністю», – прокоментував експерт Асоціації УМДПЛ Андрій Толопіло.

Нагадаємо, що Асоціацією УМДПЛ з 2013 року напрацьовується та удосконалюється механізм громадсько-парламентського розслідування порушень прав вразливих груп населення. Суть механізму полягає у тому, що представники громадськості проводять громадські розслідування конкретних фактів та системних порушень прав представників цих категорій, а результати цих розслідувань передають Уповноваженому з прав людини. За наявності підстав Уповноважений за результатами громадських розслідувань відкриває провадження у справі про порушення прав людини, до якого за необхідності залучає експертів від громадськості, які в подальшому приймають участь в провадженні на підставі персональних довіреностей Уповноваженого. За результатами таких спільних громадсько-парламентських розслідувань до відповідних державних органів спрямовуються акти реагування Уповноваженого з метою усунення виявлених порушень та забезпечення ефективних офіційних розслідувань.

Загалом з 2013 року проведено 5 тренінгів, в яких прийняли участь 82 громадських активіста, за участі яких проведено понад 30 таких розслідувань.

Тренінг організовано за фінансової підтримки Міжнародного фонду Відродження.

Поділитися

Інші новини