Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

РПР закликає забезпечити відкритість та прозорість роботи комісії по відбору керівника Національної поліції

Розпочався та триває конкурс на посаду керівника Національної поліції. Експерти Реанімаційного Пакету Реформ переконані: обрання нового керівника Національної поліції має відбутися на підставі прозорого, конкурентного та справедливого конкурсу.

Не зважаючи на дорадчий статус процедури відбору, проведення конкурсу повинно відбутися з дотриманням демократичних принципів. Громадськість та експерте середовище має спільне бачення основних принципів механізму селекції кандидатів на цю вкрай важливу посаду.

Зважаючи на це, експерти Реанімаційного Пакету Реформ закликають членів комісії прийняти та оприлюднити регламент роботи Комісії, в рамках якого передбачити:

  • відкритість та прозорість роботи Комісії, в тому числі вільний доступ на її засідання представників ЗМІ та громадськості;
  • відкритість критеріїв оцінювання кандидатів;
  • оприлюднення результатів розгляду кандидатур та тестів на кожному етапі роботи;
  • оприлюднення мотиваційних листів та резюме кандидатів.

Громадськість також наголошує на необхідності всіх кандидатів оприлюднити власні програми подальшого розвитку Національної поліції. Реанімаційний Пакет Реформ,  в свою чергу, готовий  організувати публічні обговорення програм кандидатів.

Окрім того, з огляду на досвід попередніх призначень на керівні посади в органах правопорядку, є обгрунтовані застереження, що головою Національної поліції може стати людина, приорітети якої будуть диктуватися інтересами нереформованої системи та політичних кіл, а не суспільства, що не може бути прийнятним.

Громадськість також наполягає: попередній досвід роботи в правоохоронній системі не повинен бути вирішальним як у оцінці кандидатів Комісією, так і в процесі прийняття рішення міністром щодо призначення нового керівника Нацполіції.

Заява на веб-сайті РПР за посиланням.
Довідково: Асоціації УМДПЛ входить до РПР, а експерти групи “Поліція під контролем” беруть активну участь в діяльності групи з реформи органів правопорядку РПР

Поділитися

Інші новини