Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Сергій Перникоза: «Випадки катування у поліції повинні розслідуватись належним чином» (ВІДЕО)

Прокуратура, яка розслідує заяву про катування у тернопільській поліції повинна оприлюднити матеріали своєї роботи.

Про це заявив Сергій Перникоза, координатор моніторингових кампаній «Поліція під контролем» Асоціації УМДПЛ, під час брифінгу учасників Національного превентивного механізму (НПМ) в Українському кризовому медіа-центрі. Захід був організований 27 липня 2017 року Центром інформації про права людини у партнерстві з Уповноваженим ВРУ з прав людини та Асоціацією УМДПЛ за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

4

Нагадаємо, що місяць тому моніторингова група НПМ отримала скарги від 11 затриманих у Тернополі щодо катування у поліції. Усі випадки описані у матеріалі журналістки Центру інформації про права людини Тетяни Курманової на порталі «Цензор.НЕТ» (https://goo.gl/WTmKkF).

1

За словами Сергія Перникози, координатора моніторингових кампаній «Поліція під контролем» Асоціації УМДПЛ, подібні випадки катувань та неналежного механізму реагування на них прокуратури трапляються не лише у Тернополі. «19 липня 2017 року у Білій Церкві члени Асоціації УМДПЛ виявили побиту людину, яка була замкнена в кімнаті для прийому громадян. Нашу заяву, подану до прокуратури за фактом виявлених обставин, було проігноровано. Телефоном прокурор повідомив, що зазначені нами обставини не знайшли свого підтвердження. Численні «відмови» затриманих від послуг адвоката, проведення медичних обстежень за присутності інших посадових осіб, неефективність розгляду скарг на катування – про всі ці речі говорив і Підкомітет ООН з недопущення катувань під час візитів до України в травні та вересні минулого року. Як бачимо, з того часу мало що змінилось, і ці ганебні практики продовжують застосовуватись», – стверджує він.

Учасники Національного превентивного механізму (НПМ) вважають, що прокуратура зобов’язана проводити неупереджені та повні розслідування застосування тортур поліцією, навіть якщо жертви не хочуть подавати заяви.

2

Як стверджує Володимир Шевченко, регіональний координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини у Тернопільській області, монітор НПМ та Асоціації УМДПЛ, правозахисники вже 2 роки наголошують на проблемах із катуваннями в області. Проте заяви про катування почали розслідувати лише після публікації матеріалу у ЗМІ.

«Факти використання недозволених методів ведення слідства поліцією Тернополя ми фіксували протягом останніх двох років. Проте, мало хто з постраждалих людей хоче звертатися з офіційними скаргами через сумніви в об’єктивності розслідування прокуратурою таких фактів», – сказав Шевченко.

3

До перевірки наведеної інформації також долучилось Управління із забезпечення прав людини Нацполіції.

Олександр Кушка, Головний спеціаліст відділу Управління забезпечення прав людини Національної поліції Тернополя зазначив, що поліція готова до співпраці та діалогу з громадськістю. «Ми готові підіймати рейтинг національної поліції, ми готові до активної участі громадськості у всіх питаннях», – наголосив Олександр Кушка.

Відео прес-брифінгу

Фото: uacrisis.org.ua

Поділитися

Інші новини