Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

У Львові навчали громадських моніторів місць несвободи в міліції (НПМ)

1364973537У Львові з 30 березня по 1 квітня пройшов перший спеціалізований тренінг з моніторингу місць несвободи в системі ОВС по моделі національного превентивного механізму (НПМ) «Омбудсман +», організований Асоціацією УМДПЛ, Асоціацією незалежних моніторів (АНМ) та Офісом Уповноваженого ВР з прав людини.

Національний превентивний механізм запроваджено згідно Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання. Особливістю його в Україні є те, що до відвідування місць несвободи представниками Офісу Уповноваженого з прав людини, залучатимуться активісти громадських організацій, саме тому модель НПМ має назву «Омбудсман +».

У тренінгу взяли участь найактивніші учасники кампаній громадського моніторингу міліції, які вже третій рік поспіль проводяться Асоціацією УМДПЛ. Для Асоціації діяльність в рамках НПМ є наступним кроком в сфері громадського контролю за правоохоронними органами. Після проходження подібних тренінгів та отримання довіреності від Омбудсмана, громадські монітори отримають можливість відвідувати місця несвободи, що підпорядковані системі органів внутрішніх справ. Таким чином громадський контроль дотримання прав людини в діяльності правоохоронців виходить на новий рівень – доступ до закритих установ.

До розробки програми і проведення тренінгу долучився Юрій Бєлоусов – Представник Уповноваженого ВР з прав людини з питань реалізації НПМ, керівник Департаменту НПМ Уповноваженого ВР з прав людини.

Експертами тренінгу виступили:
Андрій Чєрноусов – Директор Асоціації незалежних моніторів;
Денис Кобзін – Директор Харківського Інститут соціальних досліджень (ХІСД);
Сергій Швець та Петро Грибан – працівники Департаменту НПМ Уповноваженого ВР з прав людини

Поділитися

Інші новини