Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Учні Чортківської школи дізналися про свої права під час спілкування з міліцією

18 березня 2015 року регіональний координатор Уповноваженого ВР України з прав людини в Тернопільській області Володимир Шевченко провів майстер-клас «Ти і міліція» для учнів старших класів Чортківської школи №5.IMG_4496

Під час заходу було зроблено акцент на правах учнів при спілкуванні з правоохоронцями та озвучено, що можуть вимагати міліціонери, а що вважається порушенням. Слухачі долучилися до обговорення даної проблеми та задавали питання,
які їх найбільше цікавили. Зокрема, дітей найбільше цікавило як діяти, коли міліціонер забирає мобільний телефон та переписує з нього контакти чи переглядає СМС-повідомлення. Також учнів цікавило, як реагувати на запрошення негайно прибути у відділок та інші.

IMG_4502

Окрім того, було розглянуто декілька типових ситуацій в контакті з міліцією. Зокрема, візит міліції додому, затримання за вчинення адміністративних правопорушень та як цього уникнути, обшук та вилучення особистих речей, затримання за вчинення злочину, побиття в міліції тощо.
Володимир Шевченко проілюстрував школярам декілька реальних ситуацій, що мали місце в Тернопільській області та розповів, як на ці факти порушень було відреаговано офісом Уповноваженого, зокрема відділом спеціальних проваджень.

На завершення Володимир Шевченко презентував мобільний додаток «Міліція під контролем», розроблений Асоціацією Українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів. Також школярі «озброїлися» пам’ятками «Адвокат у кишені» від УМДПЛ.

IMG_4513Майстер-клас “Ти і міліція” проведено в рамках проекту Асоціації УМДПЛ «Посилення можливостей молоді захищатися від свавілля правоохоронних органів», що реалізується за фінансової підтримки Фонду Чарльза Стюарта Мотта.

Поділитися

Інші новини