Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

В Тернополі відбувся черговий майстер-клас для підлітків з використанням анімаційного фільму “Ти і поліція”

1

Рано чи пізно будь-якому підлітку доводиться зустрічатися з поліцією. Та не завжди неповнолітні громадяни знають, як поводитися із правоохоронцями, і тим паче не можуть самотужки захиститися від поліцейського свавілля. Допомогти у цьому юним особистостям вирішили представники Тернопільської Правозахисної Групи, котрі сьогодні транслювали для учнів Тернопільського вищого професійного училища сфери послуг та туризму мультфільм «Ти і поліція» від Асоціації УМДПЛ.

Під час перегляду шести серій мультиплікаційного серіалу «Ти і поліція», учні докладніше ознайомилися зі своїми правами та обов’язками. Майбутні спеціалісти отримали багато корисної інформації про те, як правильно себе поводити під час спілкування з правоохоронцями і що не слід робити без дорослих.

Мультфільм нараховує 6 цікавих та пізнавальних сюжетів: «Відчиніть! Поліція!», «Пред’яви паспорт! Виверни кишені!», «Терміново прийди до слідчого!», «Тебе затримано за адміністративне правопорушення!», «Поліцейська жорстокість». Герої мультфільму – підліток Вась-Вась і його старша сестра Оленка на власних цікавих прикладах розповідають про найпоширеніші історії конфліктів між полісменами та підлітками і дають поради як їх уникнути. Зокрема, як слід поводитися при зустрічі зі співробітниками поліції; як поводитися, коли у двері твого будинку постукали співробітники поліції; як вести себе на вулиці, якщо зупинив полісмен та інше…

Перегляд кожної серії пізнавального мультфільму супроводжувався коментуванням активіста Тернопільської Правозахисної Групи Андрія Крижановського. Він розповів наскільки важливою є правова обізнаність юних тернополян та з якими неприємними ситуаціями часто доводиться стикатися неповнолітнім через незнання.

«Неповнолітні особи можуть чинити правопорушення, але чи кожен зуміє гідно відстояти власні права та свободи, коли доведеться мати справу з поліцією. Нерідко трапляється так, що злочинці, маскуючись під правоохоронців, маніпулюють довірою дітей та чинять злочини. Правозахисники можуть виявляти свавілля і перевищування повноважень зі сторони правоохоронців. Тож обережним треба бути завжди і знати як поводити себе у конкретних ситуаціях», – розповів Андрій Крижановський.

Учні з цікавістю спостерігали за перебігом подій на екрані та коментували побачене. Мультсеріал «Ти і поліція» також викликав захоплення і в присутніх викладачів. Зокрема старший майстер Тернопільського професійного училища Оксана Рефлевич поділилася враженнями від перегляду: «Такі пізнавальні мультики справді потрібні нашим учням, бо ж підліткам, як і дітям, важливо не тільки почути застереження, але і візуально сприйняти сказане. Серії короткі, але дуже змістовні, розвиваючі та легкі для сприйняття. Переглянувши разом з учнями мультфільми я почерпнула для себе багато потрібної інформації, бо ж дорослим слід також бути обізнаними в тому, що може трапитися з їхніми дітьми. Можливо, присутні учні ще не стикалися з подібними ситуаціями, проте впевнена, що з почутого та побаченого сьогодні багато чого повчального візьмуть для себе».

Мультиплікаційний фільм орієнтований на підлітків 14–17 років, проте стане цікавим для кожного, хто прагне підвищити правову обізнаність та досягти порозуміння з правоохоронцями. Головна мета – сприяти виробленню в юнацтва навичок правильної взаємодії з правоохоронцями.

Мультиплікаційний серіал«Ти і поліція» створений Асоціацією УМДПЛ та студією RealStoriesProduction за фінансової підтримки Програми «Матра» посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Підготуавла: Анна СЕМЕНКІВ, студентка ІІ курсу факультету філології та журналістики ТНПУ ім. В. Гнатюка

2

Поділитися

Інші новини