Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Візит НПМ до підрозділів міліції Вінниці

136626569811 квітня 2013 року працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини разом із представниками громадських організацій («Асоціація Українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів» та «Вінницька правозахисна група») відвідали органи та підрозділи, підпорядковані УМВС України у Вінницькій області.

У ході візиту вивчався стан дотримання прав людини в діяльності ізолятора тимчасового тримання та другого міського відділу Вінницького МВ УМВС.

Незважаючи на неодноразові рекомендації керівництву МВС щодо вжиття заходів, спрямованих на покращення стану забезпечення прав та свобод людини у діяльності правоохоронних органів, результати відвідування свідчать про вкрай низький рівень знань працівниками чинного законодавства у цій сфері. Зокрема, представники обласного управління міліції та територіальних підрозділів не обізнані з положеннями Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» та інших нормативно-правових актів у сфері забезпечення прав людини.

У ході моніторингу діяльності Вінницького міськвідділу міліції було виявлено низку порушень, які створюють особливі ризики незаконних затримань та тривалих тримань у приміщеннях міліції, катувань та інших видів неналежного поводження. Зокрема, облік осіб, які перебувають у приміщенні міськвідділу, ведеться неналежним чином. У відповідний журнал не вноситься обов’язкова інформація щодо того, хто саме з міліціонерів, та з якою метою доставляв чи запрошував осіб до приміщень міліції, у якому статусі ці особи там перебували (доставлених, відвідувачів чи запрошених), які заходи вживалися до доставлених осіб тощо. Крім того, зміст та форма цього журналу не відповідають нормативним вимогам.

Не виконуються вимоги «Положення про кімнати для проведення слідчих дій в органах і підрозділах внутрішніх справ України», яким заборонено проводити слідчі дії та інші передбачені законодавством України заходи (опитування, побачення із захисником тощо) за участю осіб, затриманих за підозрою у вчиненні злочинів у будь-яких приміщеннях, окрім слідчих кімнат.

Існують проблеми в сфері надання медичної допомоги. Так, зокрема неналежним чином ведеться медична документація, використовуються медичні препарати, термін дії яких сплинув. Частина медикаментів, які обов’язково мають бути в наявності згідно з діючими нормами, взагалі відсутні. Не забезпечено виконання нормативних вимог щодо безперервності лікування затриманих осіб, які цього потребують, препаратами замісної підтримувальної терапії та детоксикації.

Не виконується в повному обсязі «Порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги», внаслідок чого затримані особи позбавляються можливості отримати правову допомогу адвоката до першого допиту.

Особи, які тримаються в ізоляторі тимчасового тримання, поскаржилися на тривале тримання в місцях, які для цього не передбачені, до поміщення в ізолятор. Крім того, умови тримання в ізоляторі тимчасового тримання не відповідають національним та міжнародним стандартам. Зокрема, у приміщеннях недостатнє як природне, так і штучне освітлення, відсутній підігрів повітря в холодну пору року. У зв’язку з відсутністю душових у камерних блоках, утримувані позбавлені можливості приймати душ. Прогулянковий дворик не захищений від атмосферних опадів.

В ході візиту були отримані скарги на позбавлення права на звернення до Уповноваженого з прав людини та Європейського суду з прав людини у встановленому законом порядку.

За недоліками, виявленими в ході відвідування Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, готується відповідний акт реагування.

Поділитися

Інші новини