Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Як говорити про серйозне мовою мистецтва: 7 порад режисера

Мовою мистецтва про права людини може заговорити будь-хто, освоївши основні закони зйомки та монтажу. У цьому переконалися учасники Освітнього фесту прав людини 26 липня 2017 року під час майстер-класу Ксенії Кравцової «Як пройти шлях від ідеї до готового документального фільму».

Спільно з командою Real Stories Production Ксенія, режисер-документаліст та фотограф, окреслила основні етапи підготовки до зйомок доку-фільму, особливості композиції та монтажу. Теоретична інформація була проілюстрована на прикладах фільмів режисера та студії Real Stories Production, зокрема фільму «Білий танець», учасника міжнародних кінофестивалів.

085A3824 - копия

Ми вирішили допомогти всім, хто хоче винести на широке обговорення болючі cоціальні теми засобами мистецтва. Ділимося основними порадами створення власних фільмів:

  1. Зняти якісний фільм неможливо без усвідомлення ідеї, результату, якого Ви хочете досягти. Алгоритм Ваших дій під час знімального процесу має ґрунтуватися на основі головної ідеї фільму.
  2. Важливою складовою Вашої історії є драматичний конфлікт. Наявність перешкод перед героями фільму утримає увагу глядачів біля екрану.
  3. Помилково вважати, що успіх зйомок залежить від наявності професійної техніки. Однак варто продумати, які саме інструменти потрібні для реалізації Вашого сценарного плану.
  4. Якщо у Вас немає знімальної команди і Ви хочете зняти не надто складний сюжет, Ви зможете самостійно впоратися із функціями режисера, оператора, монтажера, звукорежисера. Хоча, звісно, кращого результату можна досягти завдяки розподілу обов’язків між спеціалістами вузького профілю.
  5. Під час зйомок забезпечити якісне зображення Ви можете завдяки мінімальним знанням основ операторської роботи. Йдеться про те, як досягти гармонії та системи у кадрі завдяки правильному чергуванні знімальних планів, роботі над кольорами та композицією.
  6. Усі етапи створення фільму фактично є підготовкою до завершального етапу монтажу. Важливо не забувати про драматичний конфлікт. Від того, у якій послідовності Ви розташуєте кадри, залежить інтерес глядача до Вашої історії.
  7. Серед суттєвих «філософських» питань створення фільму – авторські права. Ви маєте або користуватися безкоштовними ресурсами, або платити за чужий контент, наприклад, купуючи матеріал на стоках.

085A3825 - копия

Real Stories Production – студія, що спеціалізується на створенні документальних та анімаційних фільмів, а також організації культурних подій на правозахисну тематику. Наша мета — мовою мистецтва винести на широке обговорення болючі соціальні питання, які лишаються поза увагою суспільства.

За додатковою інформацією звертайтеся за контактами: RealStoriesProduction@gmail.com 

Cайт: realstoriesproduction.com

Facebook-сторінка: https://www.facebook.com/RealStoriesProduction

Youtube-канал: Real Stories Production

Поділитися

Інші новини