Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Генеральній прокуратурі бракує оперативності

Останнім часом почастішали новини про замінування різних об’єктів по всій Україні: магазинів, метро, вокзалів, аеропортів, стадіонів, телеканалів, заводів.. Вони з’являються щодня і навіть по декілька на день. В мене виник інтерес до даних злочинів і 19 вересня 2014 року я зробила запит до МВС України про «кількість відкритих кримінальних проваджень за 2014 рік за завідомо неправдиві повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності».

25 вересня 2014 року з Головного слідчого управління МВС надійшла відповідь, що кримінальні провадження зареєстровані в Єдиному реєстрі досудових розслідувань (ЄРДР), а так, як держателем реєстру є Генеральна прокуратура України, потрібно звертатися туди.

Того ж дня, 25 вересня 2014 року, направляю такий самий запит до Генеральної прокуратури України. Через 4 дні отримую відповідь:

vidpovid vid prokuratury

Я так розумію, що Генеральна прокуратура переправляє мій запит до Міністерства внутрішніх справ України, ставлячи їх в отримувачі.

Пройшло багато часу, я вже втратила надію щось отримати. Аж ось, нарешті, фінал – 14 листопада (!) надійшла відповідь від Генеральної прокуратури! Але лист підписаний 15 жовтня (!)

Отак працює доступ до публічної інформації у даних структурах.

1121Та головне, звісно, це відповідь. Від початку січня до вересня 2014 року зареєстровано 785 кримінальних правопорушень, з яких 107 закрили з реабілітуючи підстав. І це лише кількість проваджень, а не повідомлень! Трішки підрахувавши, можна сказати, що щодня відкривається в середньому близько трьох проваджень!

Хочеться вірити, що правоохоронні органи працюють швидше, ніж надсилають відповіді на інформаційні запити, адже саме в цей нелегкий для України час потрібно прикласти якомога більше зусиль для зміцнення держави!

Поділитися

Інші новини